Европейските автопроизводители преустановяват работа заради пандемията

PSA и Volkswagen са сред компаниите, които обявиха промени в дейността си

18:24 | 16 март 2020
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейските автопроизводители от PSA до Volkswagen преустановяват производство в региона на фона на нарастващите тревоги около разпространението на коронавируса и затварянето на граници, които натежаха на търговията и засегнаха достъпа на компаниите до компоненти, съобщава Bloomberg.

PSA, производителят на Peugeot, заяви в понеделник, че затваря всичките си фабрики в Европа заради “сериозният” брой на заразени с коронавирус в някои от градовете до тях, нарушения във веригите на доставка и неочакваните спадове на автомобилните пазари.

Говорителят на VW заяви, че ограниченията за достъп в някои градове, основно в най-засегнатите региони на Италия и Испания, затрудняват движението на части и автомобили. Той добави, че това се отразява и на други фабрики на компанията, включително на тази в Чатануга, Тенеси.

Fiat Chrysler също обяви, че намалява обемите на производството в някои от фабриките си. Компанията заяви, че италианското ѝ звено и бранда Maserati ще преустановят производство в Европа.

Renault-Nissan също спря производството във фабриката си в Барселона.

Европейските държави, включително Германия, затегнаха граничния контрол, за да спрат разпространението на коронавируса, въпреки че досега позволяваха свободното преминаване на стоки. Правителствата в Европа се борят с ограничаването на вътрешните движения, като много служители остават по домовете си, което забавя темповете на производство.

VW, най-голямата европейска индустриална компания, ще представи актуализация на своите бизнес перспективи на годишната си пресконференция във вторник. Производителят е работодател на около 670 хил. души в 122 фабрики по целия свят.