Компаниите за дялов капитал в Европа предприемат мерки за осигуряване на ликвидност

Инвестиционните компании фокусират част от усилията си върху дружествата за потребителски стоки

15:31 | 16 март 2020
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейските компании за дялов капитал подготвят портфолиата си за потенциална криза по отношение на ликвидността като ефект от разпространениет коронавируса, който вече засегна пазарите и заплаши глобалния растеж, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

EQT и Permira вече са призовали някои от компаниите, които притежават, да разхлабят кредитните си механизми, за да предотвратят недостиг на оборотен капитал, ако икономическите перспективи се влошат, твърдят източниците. Според тях CVC Capital Partners също обсъжда потенциала на неизползваните кредитни линии за конкретни компании в бъдеще.

Инвестиционните компании фокусират част от усилията си върху дружествата за потребителски стоки, които най-вероятно ще са сред най-засегнатите от пандемията, твърдят източниците. Представители на EQT, Permira и CVC са отказали да коментират темата.

Фирмите, контролирани от компаниите за дялов капитал, обикновено имат по-високо ниво на задлъжнялост от останалите. Въпреки че защитата на кредиторите ерозира пред последните няколко години, някои банки все още се придържат към правилата, изискващи кредитополучателите да покрият дадени стандарти или да докажат финансовото си здраве, за да използват техните кредитни линии.

Действията сега, дори компаниите да не се нуждаят от кеш, биха помогнали да се избегне възможността те да нямат достъп до финансиране на по-късен етап, когато ефектите от вируса сериозно натежи на приходите им.

“Фондовете за дялово инвестиране си научиха урока от 2008-2009 г. и се опитват да си осигурят колкото се може повече кредитни средства и оборотен капитал”, посочва Волфрам Шмерл, партньор в консултантска компания Alantra Partners в Германия.

Той добавя, че средно големите фирми за дялов капитал в Европа също бяха могли да проследят всички пари, които компаниите в портфолиата им дължат, и да направят оценка на риска за това как биха оперирали с намален състав и по-малко инструменти.