Италия приема нови икономически стимули заради коронавируса

Италианското правителство ще увеличи средствата за здравния сектор

12:02 | 16 март 2020
Обновен: 12:10 | 16 март 2020
Министър-председателят на Италия Джузепе Конте. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Министър-председателят на Италия Джузепе Конте. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианското правителство планира днес да приеме нов пакет от мерки, който предвижда повече средства за здравния сектор и за компенсиране на извънредни съкращения на служители от засегнатите фирми, съобщава Bloombeerg.

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте обяви, че страната се нуждае от възстановителен план, като само новият пакет от мерки няма да е достатъчен за запазването на икономиката, цитиран от италианското издание Corriere della Sera. „Негативното влиянието от коронавируса върху компаниите ще бъде сериозно и с широки мащаби“, коментира той.

Кабинетът на Конте, който планира да разпредели 25 млрд. евро за стимулиращи мерки в подкрепа на икономиката, започна обсъжданията малко преди обяд.

Италия е страната с най-много потвърдени случаи с коронавирус в Европа. Броят им е близо 25 хил., а жертвите са над 1800. В неделя смъртните случаи се увеличиха с 25% спрямо предходния ден. Според Конте Италия все още не е достигнала пика на вируса. Също така той се надява на по-координирани действия в борбата срещу пандемията от страна на европейските лидери.

Приетите промени ще позволяват на компаниите да провеждат годишните си срещи вирутално за определен период. Другите мерки включват повече средства за здравния сектор, компенсации за съкратените служители, детски надбавки, отлагането на някои данъци, допълнителни разходи за авиационната индустрия, която претърпя сериозни удари, държавна гаранция за банково финансиране и заеми за фирми, за да се повиши ликвидността в условията на извънредното положение в страната.