Прогноза: Китайската икономика ще се свие с 6% през тримесечието

Според експерти Пекин трудно би изпълнил целта си за икономически растеж от поне 5% през 2020 г.

17:12 | 16 март 2020
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Китайската икономика ще се свие с 6% през това тримесечие спрямо същия период през 2019 г., сочи прогноза на инвестиционната банка Macquarie Group.

Публикуваните в понеделник данни показват спад на производството, продажбите на дребно и инвестициите през януари и февруари във втората по големина икономика в света. „Така за китайското правителство става още по-трудна задачата да изпълни годишната си цел за икономически растеж, дори при силно възстановяване през март и второто тримесечие“, коментира главният икономист на подразделението на финансовата компания в Китай Лари Ху.

„Ще бъде много трудно китайската икономика да нарасне с 5% през тази година заради големия спад през първото тримесечие“, обяснява Ху.

Индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите в активи отчитат двукратен спад през първите два месеца на тази година. Числата са по-мрачни и от предварителните прогнози на икономистите. Разпространението на коронавируса в азиатската страна доведе до затварянето на фабрики, магазини и ресторанти.

Коронавирусът се разпространява с бързи темпове в Европа, САЩ и други части на света, а спад в търсенето на китайски стоки ще увеличи негативния ефект върху фирмите и световната икономика.

По думите на Ху тежките удари върху търсенето и предлагането в Китай може да продължи, ако коронавирусът предизвика световна рецесия и навреди на външното търсене.