Германия одобри пакет от мерки за над 750 млрд. евро заради Covid-19

Коронавирусът принуди управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел да се откаже от балансирания бюджет

16:07 | 23 март 2020
Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg
Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Германия одобри поемането на нов дълг за милиарди като част от безпрецедентен пакет от мерки за над 750 млрд. евро (800 млрд. долара) за справяне с щетите от коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg.

В рамките на допълнителен бюджет правителството ще заеме 156 млрд. евро, за да финансира повече социални разходи и директна помощ за компаниите.

Германия също така се съгласи да създаде фонд в размер на 600 млрд. евро за спасителна помощ за компаниите, засегнати от вируса. Страната ще помага на дружествата със заеми и гаранции, както и ще купува дялове от най-засегнатите фирми. Фондът се състои от 400 милиарда евро за гаранции, 100 милиарда евро за гаранции и 100 милиарда евро за държавни заеми.

Според икономическия министър Петер Алтмайер правителството е взело правилното решение.

След като опустощителните последствия от разпространението на заразата станаха ясни, управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел се отказа от дългогодишния си ангажимент за балансиран бюджет и използва правомощията си, за да отмени правилата, забраняващи дълговете, които са заложени в конституцията на страната.

Според финансовият министър на Германия Олаф Шолц най-голямата европейска икономика може да се свие с около 5% през тази година.

Кабинетът на канцлера Ангела Меркел подписа плана за разходи в рамките на спешно заседание в понеделник. Германският лидер председателства сбирката чрез видеоконференция, след като в неделя стана ясно, че е имала по-ранен контакт с лекар, заразен с Covid-19.

Шолц каза, че Меркел е добро здраве и изпълнява служебните си задължения от дома, както много други германци.

В допълнение към 156-те млрд. евро, спасителният фонд може да издаде до 200 милиарда евро допълнителен дълг, ако е необходимо. Крайният размер на заемите на спасителния фонд зависи от това колко компании ще искат помощ от правителството, обясни заместник-министъра на финансите на Германия.

Допълнителният бюджет се равнява на около 4.5% от брутния вътрешен продукт и ще бъде представен в долната камара на парламента в сряда. Очаква се в петък да бъде гласуван и в Горната камара.