Еврозоната се е запътила към най-голямата икономическа криза в историята

Индексът на IHS Markit за активност в частния сектор се срина до най-ниското си ниво

13:33 | 24 март 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Еврозоната потъва в най-голямата икономическа криза в историята си, тъй като мерките за овладяване на пандемията на коронавируса спират работата на голяма част от бизнеса, съобщава Bloomberg. 

Индексът на IHS Markit за активността в частния сектор се срина до най-ниското си ниво, откакто индексът и еврозоната бяха формирани преди повече от две десетилетия. 

Сривът е в целия регион, сочи докладът, публикуван във вторник. Секторът на услугите се представя по-лошо от сектора на производството, в частност индустрии като пътуване, туризъм и ресторанти.

Общият PMI индекс спада от 51.6 пункта, отчетени през февруари, до 31.4 пункта според предварителните данни. 

„Търговската активност в еврозоната се срина през март до степен, далеч надвишаваща тази, която се наблюдава дори в разгара на световната финансова криза“, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. Той посочва, че бизнес настроенията за предстоящата година се сриват до най-мрачния рекорд, което предполага, че усилията на политиците към днешна дата не успяват да изяснят мрачната картина. 

Европейската централна банка се постара да ограничи щетите с мащабни инжекции във финансовата система, включително програма за спешно изкупуване на облигации за 750 милиарда евро (811 милиарда долара) и мерки за насочване на ликвидността към малките и средните предприятия. 

Правителствата започнаха да увеличават обещанията за фискални разходи и гаранции за заеми в опит да подкрепят икономиката, докато не премине пикът на пандемията. 

Bloomberg Economics изчислява, че еврозоната е на път да се изправи срещу най-голямото свиване в БВП от създаването на валутния съюз. А БВП на Германия може да спадне с около 2% през първото тримесечие или дори повече. 

Общият PMI индекс на IHS Markit за март в най-голямата икономика в Европа се понижава от 50.7 пункта до 37.2 пункта. 

Канцлерът Ангела Меркел затегна ограниченията за публични събирания и нареди магазините и ресторантите да се затворят. За да смекчи удара, правителството се отказва от дългогодишния си ангажимент за балансирани бюджети и ще продължи да взема заеми за финансиране на пакет от мерки за над 750 млрд. евро за справяне с щетите от коронавирусната пандемия. 

Данните за Франция по-рано също показаха рекорден спад на бизнес активността в страната.