ЕС отменя временно правилата за намаляване на публичния дефицит

Мярката ще позволи на страните членки да харчат свободно за справяне с негативните последици от пандемията

11:07 | 24 март 2020
Обновен: 11:07 | 24 март 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Министрите на финансите на Европейския съюз приеха в понеделник вечерта предложението на Европейската комисия да се преустанови временно спазването на строгите правила за намаляване на публичния дефицит в блока – мярка, която ще позволи на държавите членки да харчат свободно за справяне с негативното икономическо въздействие на пандемията от коронавирус, предава Bloomberg.

Временната мярка спира ефективно стриктния контрол от страна на Брюксел върху националните държавни разходи и най-вече върху правилото за бюджетен дефицит, който да не надвиши 3% от БВП на дадена държава и за държавен дълг не по-голям от 60% от БВП.

Решението е сериозно предимство преди всичко за Италия, страната от ЕС, страдаща най-много от новия коронавирус и която преди това често се намираше в нарушение на фискалните правила на блока. Но и Испания, която бързо „наваксва“ по отношение на заразените, ще се възползва от новото решение.

Министрите са съгласни с оценката на ЕК, че условията за използване на общата клауза за изключение от фискалната рамка - сериозен икономически спад в еврозоната или изцяло в ЕС - са изпълнени, става ясно от решението.

Повече по темата четете на Investor.bg.