Автомобилните производители отговарят на призивите за помощ в борбата с Covid-19

Компании в Европа, Азия и САЩ започват производство на предпазни маски и вентилатори

16:15 | 24 март 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Автомобилните производители отговориха на призивите на правителствата да помогнат с производството на повече вентилатори и предпазни маски в борбата с коронавирусната пандемия, пише BBC.

В понеделник Fiat започна да приспособява една от фабриките си в Китай за производството на около 1 млн. маски месечно. Компанията иска да стартира работата по изработването им през следващите седмици, написа в имейл главният ѝ изпълнителен директор Майк Менли.

Други автопроизводители търсят начини да изместят производството си към вентилатори.

В САЩ General Motors, Ford и Tesla заявиха подкрепата си към изработката не необходимите материали за произвеждането на повече вентилатори. Същото направиха и японският автомобилен производител Nissan и тимът на Formula 1 във Великобритания.  

“Ford, General Motors и Tesla започват да правят вентилатори и други метални продукти, бързо! Направете го, автопроизводители, нека видим колко сте добри?”, написа в Twitter американският президент Доналд Тръмп в неделя.

Призивите се ускориха, след като Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) обяви, че е понижила бариерите за одобрение на процеса по изработване на материалите, за да помогне увеличаване на производството на вентилатори.

Някои експерти обяче твърдят, че процесът няма да е лесен за автомобилната индустрия.

Според Йенс Халек, Hamilton Medical, материалите и компонентите, които са необходими в процеса, са “много специфични” и изискват “експертно ноу-хау”.

Бившият министър на отбраната на САЩ коментира пред Washington Post, че може да отнеме повече от година на производителите на автомобили да започнат да правят вентилатори.

Междувременно главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви, че е доставил 1255 вентилатора от Китай в САЩ.