ЕС планира да остави външните си граници затворени до юли

Към момента ограниченията са валидни до 15-ти юни

19:34 | 5 юни 2020
Автор: Николета Рилска
ЕС планира да остави външните си граници затворени до юли

Европейският съюз (ЕС) планира да удължи до 1-ви юли забраната за повечето пътувания във и извън блока, а страните членки ще премахнат първоначално контрола по вътрешните си граници, който беше въведен като част от мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg. 

“Много европейски правителства подкрепиха в петък удължаването за трети път на ограниченията за пристигащите извън блока”, заяви европейският комисар по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон. Ограничението за пътуванията, които не са неотложни, беше въведено в средата на март за срок от 30 дни, като след това беше удължено два пъти. За момента е планирано да остане в сила до 15-ти юни. 

“Трябва да обмислим постепенното премахване на ограниченията за пътуванията до блока, които не са неотложни, от началото на юли”, коментира Йохансон пред репортери. 

Европа търси начини за възстановяването на икономиката на фона на започващия летен туристически сезон, като същевременно се стреми да намали възможността за втора вълна на коронавирусната инфекция. 

Консенсус външните граници да ЕС да останат затворени през юни се появи по време на видеоконференция на министрите на вътрешните работи на страните членки на блока, като следващата седмица предложението ще бъде разгледано от Европейската комисия. По-рано тя призова вътрешните граници на ЕС да бъдат отворени преди външните. 

„Почти всички държави членки изразиха днес силна подкрепа за по-нататъшно, много по-кратко удължаване на този период“, каза Йохансон, като посочи, че вероятно външните граници на блока ще бъдат отворени в края на юни.

 

Италия, първоначалният епицентър на коронавирусната пандемия в Европа, призова страните да действат синхронизирано при възстановяването на пътуванията в блока, след като правителството в Рим преустанови националната блокада по-рано тази седмица. 

„Туризмът е основен сектор за нашите икономики и за единния пазар, на който трябва да поддържаме споделен и европейски подход“, каза италианският външен министър Луиджи Ди Майо пред репортери в Берлин в петък след разговорите с германския си колега Хайко Маас.

Австрия обяви в сряда, че премахва контрола на границите си с всички съседни страни, с изключение на Италия, като заяви, че броят на заразените около южната ѝ граница все още е твърде висок.

Гърция вече посочи, че все още не е готова да премахне ограниченията за всички италианци.