Дания отваря границите си за Германия, Норвегия и Исландия от 15 юни

Условието е пътуващите да останат в страната поне шест дни

19:00 | 29 май 2020
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Дания отваря границите си за туристи от Германия, Норвегия и Исландия от 15 юни, обяви премиерът на страната Мете Фредериксен в петък, съобщава Norddeutscher Rundfunk.

Условието е пътуващите да останат в страната поне шест дни, а престоят им да не бъде в Копенхаген и Фредериксберг. Достъпът до страната на туристи от другите държави членки на Европейския съюз (ЕС), останалите членове на Шенгенското пространство и Великобритания ще бъде възобновен едва след лятото.

Дания беше една от първите държави в Европа, които предприеха мерки в борбата с коронавируса и затвори своите граници още на 14 март. Оттогава на територията на страната не се допускат пътуващи без основателна причина за пътуване. Икономиката на страната също бе блокирана бързо, но и мерките за разхлабване на извънредното положение не закъсняха.

Премиерът обяви, че правителството, че считано от 29 май ще следва план за контролирано и постепенно възобновяване на летния туризъм.

Междувременно Дания отчете най-големия си икономически спад от финансовата криза насам за първото тримесечие, след като безработицата нарасна през април, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Дания се свива с 2.1% на тримесечна база и с 0.3% на годишна база. Отделни данни показват, че сезонно изгладеното ниво на безработицата нараства до 5.1% през април от 3.6% през март.