Нетипичният подход на Швеция в пандемията: предимства и недостатъци

БВП на Швеция нараства с 0.1% през първото тримесечие в стравнение с последните три месеца на 2019 г., но здравният проблем остава

20:30 | 1 юни 2020
Нетипичният подход на Швеция в пандемията: предимства и недостатъци

В Швеция – страната с различния подход в борбата с коронавирусната пандемия, ресторантите останаха отворени, детските градини и яслите - също, без да има строго регламентирани ограничения за излизане. Сравнително спокойното преодоляване на коронавируса в Швецияпредизвика разгорещени дискусии. Някои определят подхода като опасен експеримент сред населението, други обявяват страната за мечтано място, където разумът все още надделява, пише Холгер Дамбек за Der Spiegel.

Докато Германия, например, и нейните скандинавски съседи първоначално взеха много строги мерки в рамките на бърза последователност, шведското правителство разчиташе повече на препоръки и оставяше гражданите доброволно да решат дали и как да спазват мерките, а повечето се съобразиха с тях, пише германското издание.

Правителствата по света реагираха различно на нарастващите случаи на заразени, припомня Дамбек. Изследователи от Оксфордския университет разработиха първия в историята инструмент за установяване и съпоставка на политически реакции на правителствата за преодоляване на коронавирусната пандемия. Тракерът съдържа 17 показателя за проследяване на рестрикциите като вид и степен на затваряне на училищата, ограниченията за придвижване и излизане, финансовата помощ за компаниите и инвестициите в разработване на ваксини.

Постоянно се отчита колко често се посещават определени места, като например гари, супермаркети или работни офиси. За тази цел Google използва данни за проследяване от мобилни телефони и ги сравнява със средни стойности от миналото, се посочва в анализа.

Най-голям спад в посещението на подобни места е отчетен в Хелзинки и Осло - както по отношение на присъствието на работа, така и на интензивността на използването на обществения транспорт. След тях се нареждат Хамбург, Копенхаген, Стокхолм и Берлин, предава Der Spiegel.

"Повечето страни заложиха на дългосрочни и цялостни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса – в някои случаи съпътствани от драстични икономически и социални ефекти. Швеция избра малко по-различен маршрут, излизайки от пандемията – тя целеше да потуши заразата, но в същото време се опита да ограничи дейността на детските градини, училищата и обществения живот възможно най-малко", пише Дамбек.

Данните за редуциране на броя на заразените в хода на пандемията в Швеция са условни, тъй като страната тества много по-малко на брой от Германия, например, поради което много случаи остават неустановени. Статистиката за смъртните случаи от Covid-19 в случая е по-надеждна – в това отношение Швеция се представлява по-зле сравнение с Германия и съседните на нея държави, уточнява анализаторът.

Четири пъти повече хора в Швеция са починали от коронавирус, отколкото в Германия до края на май. Вече на 100 000 жители се падат 41 смъртни случая.

Броят на смъртните случаи в Швеция продължава да нараства. Норвегия и Финландия, от друга страна, успяха да стабилизират нивото си на смъртност при 4-5 души на 100 000 жители – това съответства на една осма до една десета от данните за Швеция.

Пандемията завари всички при сравнително равни условия, разкрива Холгер Дамбек. Коронавирусът се разпространи малко по-късно в Скандинавия, отколкото в Италия, Франция и Испания. Норвегия, Финландия и Дания обаче реагираха подобно на Германия с драстични противодействия. И четирите страни успяха да предотвратят положение, подобно на това в Италия, и значително да намалят броя на заразените до няколко седмици.

Швеция не успя да овладее заразата толкова бързо, колкото съседните страни, подчертава авторът. Коронавирусът напоследък се разпространява все повече и повече в западната част на страната. Докато броят на ежедневните смъртни случаи в Стокхолм, центърът на заразата с над 2000 смъртни случая, започва да намалява, в момента те нарастват в и около Гьотеборг.

Швеция е допуснала по-голям брой на заразени от своите съседки - съответно повече смъртни случаи. Страната е все още е далеч от стадния имунитет, който би стопирал по-нататъшното разпространение на коронавируса. Тестовете за антитела, проведени в началото на май, показват ниво на инфекция от 4 до 7%. Стадният имунитет обаче изисква стойности над 60%.

Провинция Вестра Йоталанд, която включва и Гьотеборг, наскоро отчете 30-49 нови смъртни случая за един ден. Не е учудващо, че Дания, Финландия и Норвегия в момента не са склонни да отворят отново границите си за шведи. По същата причина Кипър наскоро заяви, че засега няма да позволява директни полети от Швеция.

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел отдава сравнително високата смъртност в страната на огнища на Covid-19 в старческите домове, отбелязва Дамбек.

"Почти 50% от всички смъртни случаи произтичат от старчески домове", уточни той. „Въпреки това многото инфекции и смъртни случаи не са причина шведската стратегия за справяне с вируса да не се смята за добра“, изтъква още Тегнел.

Един от дефицитите на Швеция в овладяването на здравната криза е сравнително малкият брой легла за интензивно лечение в болниците. Според официалната статистика те никога не са били напълно използвани.

Швеция очевидно избягва претоварването на своите интензивни отделения, тъй като по-възрастните пациенти почти не биват поставяни на интензивно лечение. Две трети от всички смъртни случаи на Covid-19 са на хора над 80-годишна възраст. Но само 5% от пациентите от тази възрастова група постъпват в интензивните отделения, става ясно от данни на шведския болничен регистър.

Икономиката на Швеция е експортноориентирана. Глобалната рецесия ще я засегне силно. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира спад в БВП на страната от около 7% през 2020 г.

Междувременно необичайната шведска концепция за ограничаване на разпространението на коронавируса се е отплатила на страната през първото тримесечие, тъй като икономиката ѝ отчита изненадващ растеж.

Според окончателните данни на статистическата агенция на страната БВП на Швеция нараства с 0.1% през първото тримесечие в сравнение с последните три месеца на 2019 г.