Швеция се насочва към сурова рецесия въпреки различния подход в борбата с Covid-19

"Най-голямата скандинавска икономика ще се свие със 7% тази година", прогнозира шведският финансов министър

20:00 | 19 май 2020
Обновен: 09:37 | 7 юни 2020
Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Оспорваният шведски отговор към коронавирусната пандемия остави голяма част от икономиката на страната работеща. Въпреки това Швеция се насочва към най-суровата си рецесия от Втората световна война насам, съобщава Bloomberg.

“Най-голямата скандинавска икономика ще се свие със 7% тази година”, заяви шведският финансов министър Магдалена Андерсон във вторник. Малко след изказването ѝ властите обявиха исторически ръст на заемите за покриване на извънредни разходи на фона на нарастващите загуби на работни места. Отделно изследване показва, че 40-процентен дял от компаниите в сектора на услугите в страната се опасяват от задаващ се фалит.

Спекулациите около необичайния модел на Швеция за справяне с разпространението на коронавируса бяха много. Въпреки че броят на смъртните случаи вследствие на заразата в страната беше значително по-голям в сравнение с нивото в останалите скандинавски държави, някои смятаха, че така поне може да се намалят икономическите щети за Швеция. Последните данни обаче поставят под съмнение тази идея.

Андерсон заяви, че Швеция се насочва към “много дълбока икономическа криза”, като добави, че “свиването се случва по-бързо от очакваното”.

Шведският модел

Швеция остави отворени магазините, ресторантите, фитнес залите и училищата по време на пандемията, като призова жителите да спазват препоръките за дистанция.

Зависимостта на икономиката от търговията обаче ѝ попречи да избегне икономическия шок, до който доведоха мерките за овладяване на разпространението на заразата в други страни.

Около половината от БВП на Швеция е генериран от износа, като някои от най-големите компании на страната, включително Volvo и Electrolux, трябваше да съкратят хиляди работни места заради пониженото търсене.

Устойчивата стратегия

Шведското правителство заяви, че стратегията му за борба с Covid-19 не цели да постави икономиката пред живота на хората. "Подходът на Швеция цели налагането на по-устойчив дългосрочен модел, имайки се предвид, че вирусът няма да изчезне скоро", заяви водещият епидемиолог на страната Андерс Тегнел.

Теорията на Тегнел беше приета от шведите и получи известна подкрепа от Световната здравна организация. Майкъл Райън, директорът на програмите за спешни действия към СЗО, заяви, че “ако се стремим към ново нормално, в много отношения Швеция може да представлява бъдещ модел”.