Германия удължава мерките срещу разпространението на коронавируса до 3 май

Берлин позволи само на малките магазини да отворят отново от следващата седмица

20:26 | 15 април 2020
Обновен: 00:38 | 4 юни 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия удължава повечето мерки срещу разпространението на коронавируса до следващия месец, като ще позволи само на малките магазини в страната да отворят отново. Решението подчертава трудностите пред европейските държави, които трябва да балансират в опитите си да избегнат допълнителни икономически спадове и опасенията от подновяване на разпространението на заразата, пише Bloomberg.

Канцлерът Ангела Меркел удължи мерките срещу Covid-19 до 3 май сред разговори в сряда с лидерите на 16-те германски провинции. Те също така договориха възстановяването на дейността на малките търговци на дребно от следващата седмица, както и отваряне на училищата в страната от началото на следващия месец.

“Германия ще трябва да разхлаби мерките на малки крачки”, заяви Меркел. “Трябва да отбележим някакъв прогрес. Но се опасявам, че този прогрес е крехък”, добави тя.

Германия съсредоточи усилията си към овладяване на коронавирусната пандемия, макар че икономиката на страната се насочи към по-суров спад, отколкото през финансовата криза преди малко повече от десетилетие. Мащабното тестване и свързаният с него напредък по отношение предпазването на уязвимите членове на обществото дадоха резултат, като страната има по-ниско ниво на смъртност от заразата спрямо европейските си партньри, включително Италия, Испания и Великобритания.

Мерките за социално дистанциране бяха въведени в Германия преди три седмици и половина и трябваше да останат валидни до тази неделя. След 4-часова видео конференция Меркел и лидерите на германските провинции се спразумяха да отворят магазините с площ по-малка от 800 кв. м. Те също така договориха и препоръки за носене на предпазни маски в обществения транспорт и магазините.  

Някои лидери на провинции и ръководители на индустриални групи призоваха правителството да отмени рестрикциите по-бързо, за да избегне бъдещи икономически щети, но исканията им бяха отказани от здравните власти. Планът на Берлин от сряда за запазване на бариерите до май беше посрещнат с критики от няколко бизнес организации, които представляват хиляди малки и средни компании.

Междувременно германските автомобилни гиганти вече се подготвят за възстановяване на дейността си. Mercedes-Benz планира да възобнови производство в три свои фабрики в Германия следващата седмица.

BMW, която удължи производствените прекъсвания във фабриките си в Европа, САЩ и Южна Африка до края на април, планира да възстанови дейността си следващия месец, потвърди говорител на компанията.