МАЕ: Глобалното търсене на петрол е в състояние на свободно падане

Потреблението на черно злато се свива с около 20 млн. барела на ден

20:31 | 26 март 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Глобалното търсене на петрол е в състояние на свободно падане заради коронавирусната пандемия - ситуация, изострена от ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, заяви ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от Bloomberg.

Коментарът на Фатих Бирол допълнително натежа на перспективата пред петролните пазари, като трейдъри, банки и анализатори очакват огромен излишък, след като правителствата замразиха икономиките в опит да се справят с разпространението на коронавируса. Според Бирол ефектите от настоящите трусове ще продължават да се усещат години напред.

“Днес 3 млн. души по света са под ограничения. В резултат на това виждаме спад на търсенето” с около 20 млн. барела на ден, заяви Бирол.

По негови думи търсенето ще се свие през първото тримесечие, като вероятно по-силно ще бъде засегнато през второто.

“Потреблението на петрол се свива с между 15 и 20 млн. барела на ден и ще се понижи с поне още 5 млн. барела на ден  през тази година”, посочи по-рано тази седмица Ръсел Хардли, Vitol Group.

Петролните пазари бяха засегнати от безпрецедентната комбинация от спад в търсенето и увеличение на производството, след като Русия и Саудитска Арабия преустановиха партньорството си.

Бирол призова производителите за повече отговорност, същото направиха и САЩ вчера, като настояха Саудитска Арабия да предпреме мерки за успокояване на пазарите.

“На фона на цените, които виждаме сега, сериозен спад на шистовото производство в САЩ е неизбежен”, заяви Бирол, като посочи, че ще има “огромни последствия” за американската петролна индустрия.