В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Цените на петрола тръгнаха надолу след девета седмица на ръст на запасите в САЩ

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 26.03.2020

15:18 | 26 март 2020
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След три дни на повишение цените на петрола в четвъртък тръгнаха надолу. Нарастват очакванията за свиване в търсенето с 10 млн. барела на ден. Търсенето от страна на бизнеса и домакинства на петролните продукти е намалено, а на фона на това Саудитска Арабия и Русия не спират да изпомпват огромни количества. Ще се стигне до пренасищане в един момент, заяви д-р Магдалена Иванова, главен редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

По отношение на данните за запасите в САЩ тя обясни, че е отчетен ръст от 1,6 млн. барела за миналата седмица, като това е девета седмица на повишение.

"Щатските пазари вчера се представиха доста добре. S&P 500 и Dow Jones записаха две поредни серии на ръстове, което не се беше случвало от февруари. Във вторник Dow Jones отчете ръст от 11% - най-голямото му повишение от 1933 г.".

"Днес в азиатските сесия имаше сериозни понижения, и в Европа основните индекси се движат на червена територия. Има сериозни притеснения и за данните за пазара на труда в САЩ", разкри още д-р Иванова.

Злато

"Златото поевтинява в днешната сесия. Доста инвеститори излизат от къси продажби".

Паладий

Д-р Иванова отбеляза, че в сряда паладият е поскъпнал с над 20%, а днес цените му отчитат спад. "Има страхове, че мога да затворят мини в Южна Африка", уточни тя.

Във връзка с новината за премахването на ограничения за покупки на облигации от страна на Европейската централна банка д-р Иванова посочи, че това е важен ход.

"Това означава неограничени възможности на ЕЦБ да се бори с кронавируса. Ще се купуват облигации дори с по-кратък падеж. През 2020 г. се очаква ЕЦБ да закупи над 1 трлн. евро облигации, за да налее ликвидност на пазарите", изтъкна тя.