ЕЦБ премахва ограниченията за закупуване на облигации

Вече ще могат да се купуват и облигации с по-кратък матуритет

12:50 | 26 март 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка ще премахне ограниченията за покупки на облигации в своята „Пандемична програма за спешни покупки“ в размер на 750 милиарда евро (819 милиарда долара), като това ще й осигури почти неограничена мощ за борба с икономическия спад, причинен от коронавируса, съобщава Bloomberg

Държавните облигации в еврозоната поскъпнаха в четвъртък, след като ЕЦБ публикува правен документ, в който се казва, че така наречените лимити, които ограничават купуването на държавни облигации до една трета от дълга на всяка държава членка, „не трябва да се прилагат“ в новата програма. 

Пакетът от спешни мерки, който трябва да продължи най-малко до края на 2020 г.,  ще включва също облигации с по-кратък матуритет, отколкото при текущите операции за количествено облекчаване. 

Последният ход на ЕЦБ съвпада с коментара на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, че няма „ограничения“ за ангажимента на финансовата институция към еврото, тъй като икономиката е изправена пред дълбока рецесия заради строгите ограничения, наложени за намаляване на разпространението на коронавируса. 

Управителният съвет одобри "Пандемичната програма за спешни покупки" на среднощен конферентен разговор преди седмица. Законовите подробности трябваше да бъдат финализирани, преди да могат да стартират. 

„С две думи, решението премахва практически всички ограничения при покупката на активи, като допълнително засилва доверието в ангажимента на ЕЦБ“, коментира Фредерик Дукроет, глобален стратег в Bank Pictet & Cie в Женева. Според него покупките на активи вече могат да продължат до 2021 г., ако е необходимо.

Италианските краткосрочни облигации поскъпнаха силно, като доходността по двегодишните се понижи с 13 базисни пункта до 0.32% в ранните часове на търговията. Доходността по 10-годишните облигации падна с 6 базисни пункта до 0.32%. Гръцките облигации също отчетоха ръст в цената си. 

Докато се очаква ЕЦБ да закупи облигации на стойност над 1.1 трилиона евро през тази година, бяха повдигнати въпроси дали обхватът на нейните покупки може да стане заложник в самоналожени лимити, които да ограничат стимулите.