Световната търговия се сблъсква с най-тежкия си срив за цяло поколение

Редица пристанища по света регистрират все по-мрачни данни

15:31 | 26 март 2020
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Най-силният и внезапен шок за световната икономика за цяло поколение вече се отразвява на пристанища и други хъбове за международна търговия, докато САЩ и Европа се стремят да ограничат разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Световната рецесия от 2009 г., атентатът от 11-ти септември, петролното ембарго от 1973 г. – нито една от тези модерни кризи не ограничи толкова рязко и бързо търговските потоци, колкото коронавируса.

Дори и Втората световна война не предизвика такива внезапни икономически удари, които сега парализират глобалните вериги на доставки и правят почти безшумни най-оживените градове в развития свят. Бизнесите затварят, а гражданите се подчиняват на мерките и заповедите да останат по домовете си.

„Всичко това може да се разглежда като сценарий от война, без да има физически разрушения“, коментира Робърт Купман, главен икономист в Световната търговска организация.

Последните данни от някои от най-натоварените пристанища в света, които отчитат спад на трафика на товарните кораби след затварянето на части от китайската икономика през последните 2 месеца, предначертават мрачната картина и последващия колапс. Мнозина икономисти прогнозират, че ситуацията ще се задържи през първата половина на тази година.

Американският внос и износ се забави през седмиците, в които много градове в САЩ въведоха ограничителни мерки, сочат данни на IHS Markit.

Пристанището в Шанхай, което е най-голямото в света, регистрира спад от 20% на годишна база през февруари на преминалите контейнери, става ясно от данни на Общинската статистическа служба в Шанхай. През изминалия месец обемът на доставките на пристанището в Лонг Бийч е намаляло с 9.8% на годишна база, a общото количество на преминалите контейнери на пристанището в Хонконг се е понижило с 11%.

„Наблюдаваме много рязък и безпрецедентен спад на търговията, особено заради скоростта на случващото се“, обяснява Фил Леви, бивш икономист в Белия дом. Той смята, че ако още от сега статистиката се доближава до тази от рецесията преди десетилетие, ще бъде отбелязан рекорд.

Потвърдените случаи на коронавирус в световен мащаб вече са близо половин милион. Заразата принуди редица правителства да предприемат мерки, които доведоха до затварянето на предприятия, ресторанти, магазини за търговия на дребно, а много потребители започнаха да се презапасяват с продукти от първа необходимост.

В резултат на това търсенето се удвои и хвърли в смут индустрията на доставки с кораби, която транспортира 80% от хранителните продукти, енергията, суровините и промишлените стоки в световен мащаб.