Москва започна да затваря магазини и ресторани в опит да избегне епидемия

Мерките ще са валидни от събота в рамките на 8 дни, обяви кметът на града Сергей Собянин

13:27 | 26 март 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

На фона на увеличаващото се разпространение на коронавируса в Русия и липсата на тестове кметът на Москва Сергей Собянин нареди ресторантите и повечето магазини в най-големия европейски град да се затворят в рамките на седмица, съобщава Bloomberg.

Ресторантите, парковете и магазините, освен хранителните и аптеките, в града с население от 12.7 млн. души ще бъдат затворени от събота за 8 дни, написа Собянин в своя сайт в четвъртък. Потвърдените случаи на заразени в Москва се увеличиха с една трета до 546 в рамките на ден, което е дял от 65% от общите боледуващи от заразата в страната.

“Въведените рестрикции днес са безпрецедентни в съвременната история на Москва и ще създадат много неудобства в ежедневието на всички”, посочи Собянин. Според него обаче те са “абсолютно необходими”, за да се ограничи разпространението на коронавируса в страната.

Русия прие пандемията изключително сериозно. Президентът Владимир Путин обяви платени отпуски за всички служители в страната в сряда, като те ще са валидни за следващата седмица, и отложи гласуването на конституционните промени през следващия месец, което щеше да му позволи да остане на власт до 2036 г. на фона на най-сериозната здравна криза в рамките на 20-годишното му управление. Правителството забрани всички международни полети от 27 март, след като по-рано въведе ограничения на визите и пътуванията.

“В Русия все още няма епидемия и Кремъл се надява да избегне такава, а президентът вече ограничи пътуванията си в страната и отложи планирано посещение в Санкт Петербург”, обясни говорителят на правителството Дмитрий Песков на пресконференция в сряда.

По време на посещение на най-голямата руска болница, лекуваща пациенти с коронавирус, Собянин посочи пред Путин, че официалните данни не отразяват „пълната картина“, предвид липсата на тестове в страната с население от 146 млн. 

Новите мерки на Москва следват затварянето на училища до 10 април и препоръка хората над 65 години да останат по домовете си. По-рано този месец Москва забрани събирането на повече от 50 души на закрито.