Путин отложи референдума за оставането му на власт

Страната се опитва да овладее разпространението на коронавируса

18:35 | 25 март 2020
Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин отложи планиран референдум за конституционни промени идния месец, които щяха да му позволят да управлява до 2036 г., тъй като страната се опитва да овладее разпространението на коронавируса, предава Bloomberg.

„Трябва да разберем, че само заради географското си положение Русия не може да се изолира от заплахата“, каза Путин в телевизионно обръщение. „Абсолютен приоритет за нас е здравето, благосъстоянието и безопасността на хората. Поради това смятам, че гласуването трябва да бъде отложено за по-късна дата“, допълни той.

Путин обяви, че следващата седмица ще бъде неработна в опит за намаляване на заразата, въпреки че служителите ще получават заплата, а транспортът и останалите основни услуги ще продължат да функционират. „Най-безопасно в момента е да останете у дома“, заяви той.

Путин обяви и редица помощи за физически лица и компании, целящи да смекчат икономическото въздействие, както и повишаване на данъци за компании, изнасящи печалби в чужбина, и за богатите.

Без блокада

Допълнителната неработна седмица не отговаря на призивите на някои лекари за обхватна карантина в столицата. Въпреки че заразените в Русия остават доста под броя в някои големи европейски държави, страната обяви, че случаите на коронавирус са скочили с една трета вчера до 658. Кметът на Москва Сергей Собянин уведоми Путин вчера, че официалният брой на заразените не отразява „пълната картина“ заради липсата на тестове.

Целия материал четете на Investor.bg.