Русия може да ограничи износа на храна и лекарства

През последните дни пшеницата поскъпва осезаемо, което принуждава Кремъл да обмисля по-строги мерки за износа

18:45 | 23 март 2020
Министър-председателят на Русия Михаил Мишустин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Министър-председателят на Русия Михаил Мишустин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия обмисля да ограничи износа си на стоки от първа необходимост, което е част от плана на правителството за справяне с кризата от коронавируса, съобщава Bloomberg.

Министър-председателят Михаил Мишустин разпореди до сряда да бъде взето решение дали трябва да има ограничения за износа на храна, лекарства и други потребителски стоки от първа необходимост. Руският премиер дава тези инструкции, след като през последните дни Кремъл предприе различни мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса, включително и осигуряването на „зелен коридор“ за някои вносни стоки.

Русия е най-големият износител на пшеница в света, докато останалите ѝ продажби на селскостопански продукти са предимно слънчогледово масло и риба. Преди дни Мишустин заяви, че страната има достатъчно храна. Но според публикуваната днес заповед правителството трябва да преразглежда вътрешните доставки всяка седмица.

Цената на пшеницата в Русия и световен мащаб се повишават, тъй като много хора решиха да се презапасяват.

„Цените се повишават с бързи темпове. Ето защо рискът от въвеждането на ограничения за износа на пшеница се увеличи сериозно“, коментира Андрей Сизов, управляващ директор в консултантската група SovEcon. По думите му покачването на цените все още не е приключило.