Турция намали лихвите и обяви серия от мерки за повишаване на ликвидността

Реакцията на институцията идва заради влошаване на световния растеж и увеличаващите се случаи на Covid-19 в страната

16:14 | 17 март 2020
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Турската централна банка намали основния си лихвен процент с един процентен пункт и обяви серия от мерки за повишаване на ликвидността на фона на разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Основната лихва в Турция беше намалена от 10.75% на 9.75% на спешна среща във вторник. Комитетът по паричната политика изтегли заседанието, първоначално насрочено за 19 март, за да обсъди „потенциалното икономическо и финансово въздействие“ на коронавируса, се посочва в съобщение на сайта на банката.

Управителят на Турската централна банка Мурат Уйсал обясни реакцията на институцията с влошаване на световния растеж и увеличаващите се случаи на Covid-19 в Турция. Седмото понижение на лихвите от страна на Турция е поредният ход на централните банкери по света за въвеждане на стимулиращи мерки за противодействие на епидемията.

От централната банка на Турция обявиха и серия от мерки, насочени към смекчаване на икономическите проблеми, облекчаване на достъпа до кредитиране, улесняване достъпа на кредиторите до турски лири и ликвидност в чуждестранна валута.

Турция отчете 29 нови случая на коронавирус в понеделник, като общият им брой достигна 47. Правителството предприе серия от драстични мерки, включително спиране на концерти, театри и спиране на публични молитви в джамии.

Централните банкери намалиха изискванията към чуждестранните кредитори по отношение на резервите, които трябва да държат в централната банка, осигурявайки по тази начин ликвидност на пазара на стойност 5.1 млрд. долара.

Освен това централната банка отлага погасяването на дълг от износителите на стойност 7.6 млрд. долара с още три месеца, облекчавайки краткосрочната нужда от долари на вътрешния пазар.

Централната банка освен това насърчи кредиторите да предоставят кредити на компании, засегнати от разпространението на коронавируса, обещавайки по-евтина ликвидност в замяна. Паричният орган ще предостави финансиране с лихва на ниво от 8,25% - 1,5 процентни пункта по-ниска от референтната ставка - чрез тримесечно репо инструмент за банки, които се съобразяват с „целите на кредитирането“.