Morgan Stanley: Глобална рецесия вече е основен сценарий

Банката предвижда много тежки удари за икономиката на еврозоната

14:05 | 17 март 2020
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Икономисти от американската инвестиционна банка Morgan Stanley обявиха, че вече глобална рецесия е техният основен сценарий, въпреки че не се очаква спадът да е по-голям от този по време на финансовата криза преди повече от десетилетие, съобщава Bloomberg.

Икономистите, ръководени от Четан Ахя, очакват ръст на световната иконимика от 0.9% през тази година, се посочва в публикувания в понеделник долклад на компанията. Това би било достатъчно за обявяването на рецесия, но все пак резултатът е по-добър от регистрирания спад от 0.5% през 2009 г.

„Политическата реакция ще включва и подкрепа на икономиката. Но въздействието на коронавируса и по-строгите финансови условия ще доведат до значителен шок за световната икономика“, обясняват икономистите.

Китай ще усети най-лошото от икономическите удари през първото тримесечие на тази година, а останалата част от света през следващите три месеца, прогнозират от Morgan Stanley. Според анализите китайското производство ще се понижи с 5% през това тримесечие, а еврозоната ще пострада най-силно от развитите икономики и ще отчете годишен спад на икономиката от 5%.

Банката изчислява, че средно лихвите в световен мащаб ще са 0.48%, след като Федералният резерв намали референтната лихва до нула. Това е под нивото от времето на последната финансова криза и вероятно ще продължи да намалява. Morgan Stanley отчита, че 25 централни банки ще разхлабят политиката си до третото тримесечие.

Икономистите отбелязват, че прогнозата може да е и по-мрачна, ако влиянието на вируса върху икономиката продължи по-дълго от предвиденото и финансовите пазари, особено кредитните, бъдат замразени. Ако пандемията нарушава активността и през третото тримесечие, тогава е възможна и по-тежка рецесия.