ЕЦБ обяви пакет от стимули за икономиката, лихвите остават непроменени

Коронавирусът е значителен шок за нашите икономики, заяви Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на централната банка

15:03 | 12 март 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард изпълни обещанията си за въвеждането на мерки за справяне с икономическите последици от коронавируса с пакет стимули, който включва покупки на облигации и евтини заеми за банките, но не премина към понижаване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.  

ЕЦБ обяви днес редица мерки, за да гарантира, че пряко контролираните от нея банки могат да продължат да изпълняват ролята си във финансирането на реалната икономика, тъй като икономическите ефекти на коронавируса (COVID-19) стават значителни, обяви институцията на своя сайт.

"Коронавирусът е значителен шок за нашите икономики. Банките трябва да бъдат в готовност да продължат да финансират домакинствата и компаниите, изпитващи временни затруднения. Мерките, обявени днес, са с цел да подкрепят дейността на банките в служба на икономиката и са насочени към операционните предизвикателства, включително натиска към техните служители", заяви Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени съответно на 0,00%, 0.25% и -0.50%. 

ЕЦБ заяви, че ще отпуска евтини заеми за банките при лихвени проценти, по-ниски от 0.75%, и временно ще засили покупките на облигации в рамките на своята програма за купуване на облигации в размер на 2.6 трилиона евро (2.9 трилиона долара).

Програмата, която в момента работи с обем от 20 млрд. евро на месец, ще бъде увеличена с общо 120 милиарда евро до края на годината, каза ЕЦБ.

Ходът на централната банка отразява нарастващите опасения от разпространението на заразата, което засегна туристическия сектор и веригите на доставка, като е тест за Лагард само четири месеца след началото на мандата ѝ. Преди два дни ръководителят на ЕЦБ заяви в конферентен разговор с лидерите на Европейския съюз, че липсата на координирани мерки рискува повторение на кризата от 2008 г. 

Очаква се на пресконференцията по-късно днес Лагард да призове отново правителствата за мерки. Фактът, че ЕЦБ не премина към понижение на лихвите, след като това направиха Федералният резерв на САЩ и редица други централни банки, показва изчерпаните възможности пред банката след годините на масивни стимули под ръководството на Марио Драги, предшественикът на Лагард.