Лидерите на Г-7 обещаха координирани мерки срещу коронавируса

Париж и Берлин се надяват на подобряване на отношенията с Вашингтон

19:54 | 16 март 2020
Обновен: 17:34 | 4 юни 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Tasos Katopodis

Лидерите на страните от Г-7 заявиха, че ще направят “всичко необходимо”, за да осигурят глобално координиран отговор на пандемията от коронавируса и икономическото ѝ отражение, съобщава Bloomberg.

В съвместно изявление, публикувано в понеделник, лидерите на Г-7 обявиха, че ще прехвърлят пълната власт на своите правителства да координират мерките за обществено здраве, възстановяването на икономическото доверие, за подкрепа на глобалната търговия и инвестициите и по отношение насърчаването на сътрудничеството в научните изследвания.

Лидерите също казаха на японския премиер Шиндзо Абе, че се надяват Олимпийските игри в Токио все пак да се състоят, твърди икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу.

„Всички те искат да направят всичко, което е необходимо“, заяви Кудлоу в понеделник в интервю за Fox Business Network .

Тръмп проведе спешната видеоконференция с лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство на фона на усилията на страните да ограничат разпространението на коронавируса, което доведе до множество жертви в глобален план, помрачи икономическите перспективи и предизвика панически разпродажби на международните борси. 

Индексът S&P 500 се понижи с около 8% в понеделник след поредното прекъсване на търговията на Wall Street, въпреки че Федералният резерв на САЩ намали основната си лихва до почти нула и обяви планове за покупка на облигации за 700 млрд. долара. 

Европейските лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, се надяват, че видеоконференцията ще доведе до обявяване на координирани действия, които могат да успокоят инвеститорите. Те се стремят към по-добра координация с Вашингтон, след като миналата седмица Белият дом забрани посещенията в САЩ от Стария континент в опит да се преустанови разпространението на вируса.