Исторически срив в Китай на производството, продажбите на дребно и инвестициите

Чака се първо свиване на БВП на най-голямата азиатска икономика от 1989 г. насам

07:48 | 16 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай претърпя дори по-голям спад в началото на годината от този, от който се страхуваха анализаторите, тъй като коронавирусът затвори заводи, магазини и ресторанти в цялата страна, съобщава Bloomberg. Това дава ясен сигнал какво очаква глобалната икономика, докато вирусът се разпространява по целия свят.

Индустриалното производство се срина с 13.5% през януари и февруари спрямо година по-рано при консенсусна прогноза за спад с 3%. Продажбите на дребно се свиха с 20.5% през периода в сравнение с прогнозирано понижение от 4%.

Инвестициите в дълготрайни активи намаляват с 24.5% спрямо прогнозен спад от 2%. Коефициентът на безработица скочи до 6.2% - абсолютен рекорд за Китай.

БВП на най-голямата азиатска икономика вече е сигурно, че ще се свие през първото тримесечие на годишна база, като това ще е първият път, когато това се случва спрямо данни от 1989 г. насам.

„Covid-19 накара икономиката да спре да работи от заводите до потреблението“, коментира Ирис Пан от ING Bank NV в Хонконг. Според анализатора тъй като глобалното търсене и глобалните вериги за доставки ще понесат удар, то ефектът ще се върне обратно към китайските производители и износители през март и април.

Избухването на епидемията от новия коронавирус в град Ухан драстично се влоши през януари, което накара Китай да блокира провинция Хубей, да удължи ваканциите и да ограничи пътуванията и бизнеса в цялата страна. Това спря голяма част от икономическата активност на страната през февруари, подкопавайки стабилизирането, наблюдавано през декември.

Въпреки че има все по-големи сигнали, че компаниите и хората се връщат на работа през март, икономиката все още не се намира в нормалното си състояние.

Дори властите в Китай и някои азиатски държави да изглежда вече, че държат огнищата на заразата под контрол, то коронавирусът сега се разпространява бързо в Европа, САЩ и други части на света. Това вероятно ще засегне търсенето на китайски износ и ще разшири щетите за фирмите и икономиката.

Китайската централна банка предложи още мерки, насочени към противодействие на икономическия спад, влагайки 14.3 милиарда долара във финансовата система. Този ход следва друг от петък, когато централната банка на страната намали размера на паричните средства, които някои кредитори трябва да държат в резерв. Това ще освободи около 550 млрд. ликвидност във финансовата система. Отделно банката предложи 100 милиарда юана чрез едногодишния механизъм за средносрочно кредитиране, като запази процента непроменен на 3.15%.

Централните банкери по целия свят предприемат стъпки за засилване на доверието във финансовите пазари, които са подложени на разпродажби по начин, невиждан след световната финансова криза през 2008 г. В САЩ Федералният резерв намали основния си лихвен процент до нула в неделя до ниво, виждано последно през 2015 г. Централните банки в Азия и Европа също засилиха мерките в стремежа си да поддържат функционирането на пазарите и растежа на икономиките.