Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Развитите страни се подготвят за коронавирус икономика

Тихомир Безлов, експерт по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията, Клуб Investor, 14.03.2020

21:04 | 14 март 2020
Обновен: 06:00 | 6 юни 2020

Обявеното извънредно положение от българското правителство е разумна мярка въпреки страховитите асоциации. Това каза Тихомир Безлов, експерт по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

"Китай показа ефективност със своите мерки на тотален контрол, изолация и масирани проверки. Виждаме, че твърдият азиатски подход е ефективен".

По думите му в тази криза социалните фактори са много и част от тях са непредсказуеми. "Не знаем как ще се развият процесите", уточни Безлов.

Той коментира, че се прави модел на коронавирус икономиката, която се приема, че ще продължи дълги години напред.

"Този модел приема, че развитите страни ще се приспособят към такава икономика. Според модела някои сектори просто ще изчезнат от пазара като туристическия и ресторантьорския. При индустриалните производства всички хора ще са с маски и на дистанция. Говорим за свят на изолация, в който продължава да има болни хора, заразяващи други въпреки тези методи". 

Според него надеждите са, че вирусът ще отслабне със затоплянето на времето. 

"Според експертите при този тип епидемии има саморегулация. След пиковете случаите спадат, защото живите организми започват да изработват имунни системи и самите вируси отслабват".

Гледайте целия разговор във видеото.