Глобалното търсене на петрол е близо до най-големия годишен спад в историята

Търсенето на петрол ще се свива с над 4 млн. барела петрола на ден до април, сочи прогноза на Goldman Sachs

14:48 | 15 март 2020
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Световното търсене на петрол е в положение на свободно падане и се насочва към най-големия си годишен спад в историята. Това се случва, след като все повече страни въвеждат строги мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Забрани за пътувания, работа от вкъщи, отменени ваканции, нарушени вериги на доставки – всичко това означава ограничено търсене на гориво. Обществата вече реагират на вируса, а търсенето на петрол, което бе ударено първоначално от изолацията на голяма част от Китай, продължава да спада. Петролните трейдъри, директори, мениджъри на хедж фондове и консултанти понижават драстично прогнозите си.

Нарастващите страхове сред много трейдъри са, че търсенето на петрол може да отчете най-големия си спад през тази година, лесно да надхвърли загубата от близо 1 млн. барела на ден по време на рецесията през 2009 г. и дори да надмине загубите от 2.65 млн. барела на ден през 1980 г., когато световната икономика бе в разгара на втората петролна криза.

„Тази глобална пандемия е нещо, което светът не е преживявал от 1918 г.“, коментира Пиер Андуранд, който ръководи петролния хедж фонд Andurand Capital Management LLP. “Не виждам причина спадът на търсенето да не е няколко пъти по-голям от този по време на световната финансова криза“, допълва той.

От началото на тази година цените на петрола са се понижили с близо 50%, като засилващото се влияние на коронавируса върху световната икономика съвпада със сътресенията в ОПЕК+. Саудитска Арабия и Русия се намират в ценова война, а в понеделник цената на петрола сорт Брент се понижи с 20%, което е най-големият спад в рамките на деня от Войната в Персийския залив през 1991 г.

„Не сме виждали подобна ситуация с търсенето в историята. За известно време всеки следващ ден ще бъде по-лош от предходния по отношение на търсенето“, коментира главният икономист в петролната търговска компания Trafigura Group.

Финансовата компания Goldman Sachs прогнозира, че търсенето на петрол ще се свива с над 4 млн. барела дневно до април. Други инвеститори очакват много по-големи спадове в краткосрочен план.