Коронавирусът поставя под риск преговорите между Великобритания и ЕС

За момента втора фаза от разговорите между Лондон и Брюксел е насрочена за периода 18-20 март

13:30 | 12 март 2020
Снимка: OLIVIER HOSLET
Снимка: OLIVIER HOSLET

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) за отношенията им след Brexit може да бъдат отложени заради коронавируса, съобщава Bloomberg. По-рано обаче Кралството изключи възможността за каквото и да е удължаване на разговорите с блока.

Говорейки пред депутати в Лондон в сряда, началникът на правителствената служба Майкъл Гоув заяви, че дали преговорите ще продължат по план е “жив въпрос”.

“Имаме индикации днес от Белгия, че има опасения за общественото здраве”, коментира Гоув.

Всяко прекъсване би увеличило натиска на фона на вече ограничения период за преговори. Британският премиер Борис Джонсън заплаши, че ще напусне разговорите през юни, ако дотогава не види шансове за добро споразумение.

Ако Великобритания и ЕС не постигнат сделка, те ще започнат да търгуват по правилата на Световната търговска организация на 1 януари 2020 г.

Гоув също изключи възможността за удължаване на крайния срок. “Курсът е зададен”, посочи той. Според него би било глупаво някой да мисли, че премиерът няма да се придържа към установения график и към ангажимента, който е поел.

След първия кръг на дискусии относно бъдещите отношения между Кралството и ЕС миналата седмица и двете страни изключиха възможността за отлагане на крайните скорове. Оттогава насам обаче блокът отмени всички срещи, освен най-важните, в опит да се справи с разпространението на коронавируса. В разговорите между Брюксел и Лондон участват над 100 преговарящи.

Следващият кръг от преговорите трябва да се проведе в Лондон между 18-ти и 20-ти март, като за момента не е сигурно дали това ще се случи, твърдят източници, запознати с подготовките. Според тях решение за отлагането им може да бъде взето в идните дни.