Борис Джонсън дава 4 месеца на ЕС за търговска сделка

Британският премиер е категоричен, че в противен случай ще се оттегли от преговорите с Брюксел

16:02 | 27 февруари 2020
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Минситър-председателят на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ще се оттегли от преговорите с Европейския съюз (ЕС) през юни, ако дотогава не е ясно дали ще бъде сключено споразумение за свободна търговия, подобно на това с Канада, съобщава Bloomberg.

Преговорната позиция на Лондон за следващия етап от процеса по Brexit до голяма степен съвпада с тази на ЕС, но има и някои разлики. Основните различия са фокусирани върху това до каква степен Великобритания ще трябва да се придържа към европейските регулации, как ще бъде структурирана и управлявана сделката и какъв ще бъде регламентът за риболов в британски води.

„Става дума за отношения, които да са базирани на приятелско сътрудничество и равнопоставеност. Правителството няма да преговаря за споразумение, според което Великобритания няма да има контрол върху собствените си закони и политическия живот“, се посочва в официална позиция на британското правителство.

Великобритания поставя труден за изпълнение срок, така че потенциалната сделка да бъде финализирана през септември. Правителството ще прецени през юни дали преговорите вървят към успех и тогава ще бъде взето решение дали да се фокусира единствено върху подготовката за напускането на регулаторната орбита на ЕС без сделка на 31-ви декември.

Паундът понижи стойността си след публикуването на тази позиция. „Искаме възможно най-добрите търговски отношения с ЕС, но в преследването на тази сделка, няма да търгуваме с нашия суверенитет“, коментира министърът по политиките на кабинета Майкъл Гоув пред Камарата на общините.