Какво може да се очаква от търговската сделка между САЩ и Великобритания?

Двете икономики са тясно свързани, но ефектът от споразумението може да e скромен

13:30 | 5 март 2020
Обновен: 19:28 | 6 юни 2020
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Will Oliver/Pool via Bloomberg

По време на кампанията за референдума за Brexit през 2016 г. и често по време на политическите дебати поддръжниците на излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) посочваха сделката за свободна търговия със САЩ като ключова награда след развода с Брюксел. Тази награда скоро може да бъде получена, но колкото повече се приближава, толкова по-малко впечатляваща изглежда, пише Bloomberg в свой анализ.

През тази седмица правителството на Борис Джонсън публикува подробен документ, в който се определят целите на Великобритания за сделка, която би довела „по-добри работни места, по-високи заплати, по-голям избор и по-ниски цени във всички части на страната“. Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства началото на преговорите, като демонстрира ентусиазъм за „голямата и фантастична“ сделка, която двете страни ще сключат.

Цялостното въздействие от търговска сделка може да бъде описано като скромно. Според най-добрия сценарий, който е описан в британския документ, сделката за свободна търговия ще донесе допълнителни 15.3 млрд. паунда на икономиката на страната през следващите 15 години. Това се равнява на годишен ръст на брутния вътрешен продукт от 0.16%. За САЩ най-добрият сценарий би осигурил увеличение от 0.05% на БВП.

Това не означава, че няма никакъв смисъл от търговското споразумение. Двете икономики са тясно свързани. 19.8% от британския износ отива за САЩ, а двустранната търговия се равнява на 221 млрд. паунда. Освен това в ерата на протекционизма дори и малките стъпки за ограничаването на търговските бариери трябва да бъдат приветствани.

За двете страни основната мотивация е политическа. Джонсън вижда споразумението със САЩ като първата голяма победа след Brexit. Ако търговските преговори със ЕС се провалят, както е силно вероятно, САЩ се явяват като заместител. Британският премиер на няколко пъти заяви, че липсата на сделка с ЕС е по-добър вариант от лоша сделка с ЕС. А за Тръмп, който е един от ранните поддръжници на Brexit, търговската сделка с Лондон е начин за разширяването на сферата на влияние на Вашингтон и коз при търговското напрежение с ЕС.

Джонсън бързо определи потенциалните търговски ползи за различни продукти като уелско агнешко и шотландска сьомга, но действително Лондон се надява, че секторът на услугите, чийто дял е над 80% от британската икономика, ще донесе реални ползи за пазарите. Това е добра цел, но британските преговарящи ще се нуждая от доза късмет, за да получат това, което искат.

САЩ са много добри в поставянето на регулаторни препятствия пред пътя на чуждестранните доставчици на услуги. Страната има повече търговски бариери от всяка средно развита държава в 18 от 22-та сектора на услуги, които Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) измерва.