Китайският президент посети Ухан за пръв път след избухването на епидемията от коронавируса

Визитата беше приета като сигнал, че Пекин е успял да овладее ситуацията

15:16 | 10 март 2020
Снимка: STR
Снимка: STR

Китайският президент Си Дзинпин посети епицентъра на коронавируса Ухан за пръв път след началото на разпространението на заразата, съобщава Bloomberg. Визитата цели да вдъхне увереност, че правителството е успяло да се справи с вируса на местно ниво.

Си е пристигнал във вторник сутринта в столицата на провинция Хубей, по информация на официалната информационна агенция Xinhua. Той е посетил едно от двете специализирани заведения за лечение на пациентите, заеазени с вируса.

Ухан, където болестта за пръв път се появи през декември, е поставен под карантина от 23 януари. 

Посещението на Си идва  на фона на след рязък спад на заразените, като във вторник бяха съобщени 19 нови случая. По-рано правителството в Пекин облекчи до известна степен рестрикциите, позволявайки на хората в Хубей да пътуват в рамките на провинцията.

Визитата на президента беше приета като сигнал, че Комунистическата партия вярва, че ситуацията е под контрол. През януари премиерът Ли Къцян беше изпратен в Ухан, за да успокои местното население, че Пекин предприема необходимите мерки.

„Посещението на Си предполага, че властите смятат, че ситуацията в Ухан е под контрол и е осигурена повратна точка“, заяви професор по философия и право в Нанкинския университет.