Международна конференция в Берлин търси решение за възстановяването на мира в Либия

Установяването на стабилност в страната е от ключово значение за Европа

18:28 | 19 януари 2020
Снимка: John MacDougall/AFP via Getty Images
Снимка: John MacDougall/AFP via Getty Images

Международна конференция, на която присъстват лидерите на воюващите страни в Либия и техните чуждестранни поддръжници, започна в Берлин, съобщава Bloomberg. Срещата беше свикана с цел прекратяване на външната намеса в гражданската война в Либия и във връзка с нарушенията на военното ембарго, което Организацията на обединените нации наложи, от страна на Русия и Турция, които подкрепят различни групи в конфликта.

Малко преди началото на конференцията в Берлин поддръжниците на командир Калифа Хафтар блокираха износа на петрол от терминал под негов контрол, което беше прието като сигнал, че Хафтар не е готов за мир.

Неуспех на разговорите в Берлин рискува да превърне притежателя на най-големите доказани петролни запаси в Африка в основна зона на конфликт на регионални и международни сили, както се случи със Сирия.

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна поотделно с командира на Либийската национална армия Хафтар и премиера на международно признатото либийско правителство Файез ел Сарадж преди официалното начало на конференцията. Френският президент Еманюел Макрон също разговаря с Хафтар по-рано.

Множество бежанци от северноафриканската страна се насочват към Европа, така че прекратяването на хаоса там би имало ключово значение за правителствата на континента, борещи се с антиимигрантските настроения. Установяването на стабилност в Либия ще внесе и известно успокоение на петролните пазари.

Проектът на комюнике от шест страници, видян от Bloomberg, призовава за процес на разоръжаване на милициите, като предвижда Организацията на обединените нации да помогне за наблюдаване на прекратяването на огъня. В него е отбелязана и „важната роля на съседните държави в процеса на стабилизиране на Либия“.