Турция обвини Гърция в саботаж на преговорите за Либия

Срещата между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и либийския военния командир Халифа Хафтар разгневи Анкара

15:25 | 19 януари 2020
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи критики към Гърция заради поканата ѝ към военния командир Халифа Хафтар да посети Атина миналата седмица, като посочи, че страната саботира усилията за мир в Либия в опит да наложи своите собствени морски претенции там, съобщава Bloomberg.

"Бихме искали да напомним на нашите гръцки приятели, че тези безполезни усилия са напразни", заяви Чавушоглу в публикация в Twitter. Той посочи още, че легитимното правителство в Либия е подписало меморандум за разбирателство с Турция, за да може именно тя да защитава неговите права.

Чавушоглу коментира темата малко преди международната конференция в Берлин в неделя, която има за цел да прекрати гражданската война в Либия. Турция подпрепя правителството в Триполи, което се бори със силите на Хафтар. Междувременно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с Хафтар в петък.

Напрежението между Турция и Гърция нарасна, след като през ноември Анкара подписа спорно споразумение с Триполи, което очертава морските граници - и потвърждава претенциите ѝ за суверенитет, в оспорваните райони на богатото на енергийни източници Средиземно море.

Миналата седмица Гърция предупреди, че може да се опита да блокира всяка сделка за мир в Либия, която не разрешава спора.

“Турция ще издаде нови лицензи за проучвания в Източното средиземноморие сега, когато е поставила морска граница с Либия”, заяви президентът Реджеп Ердоган в четвъртък.