Либийският командир Хафтар може да обърка сметките на Русия в Либия

Според анализатори Москва е надценила възможностите си за влияние върху либийския военачалник

12:20 | 17 януари 2020
Руският президент Владимир Путин. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Руският президент Владимир Путин. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Лидерът на Либийската национална армия Халифа Хафтар очакваше да влезе по червен килим в Кремъл тази седмица. Но той получи само посещение в сградата на руското външно министерство, където се надяваше на среща с руския президент Владимир Путин. В крайна сметка либийският военачалник загуби търпение и си тръгна, без да подпише споразумение за мир в Либия. Часове по-късно той напусна Москва с частния си самолет и замина за столицата на Йордания Аман, пише Bloomberg.

Когато руският президент покани лидерите на враждуващите страни в Либия, за да подпишат мирно споразумение в понеделник, той явно не сложи в сметките си непредвидимото поведение на 76-годишния легендарен военен. Именно високомерното отношение на Хафтар към Путин показва колко непредвидима е вече гражданската война в Либия.

Но това не е единственият объркващ обрат. Само преди седмица бе направен опит да се проведат преговори за мир в Италия между Хафтар и подкрепяния от ООН министър-председател Файез ал-Сарадж. Те бяха отменени в последния момент.

Хафтар започна войната в Либия през април с офанзива срещу столицата Триполи, за да свали Сарадж от власт. Сега Хафтар възпрепятства сключването на споразумение за мир.

„Путин няма да забрави действията на Хафтар“, смята Кирил Семьонов, експерт по въпросите в Либия в Руския съвет по международни отношения. „Хафтар буквално избяга, преди да бъде подписан документът. Това показва липса на уважение към домакините и е удар срещу репутацията на Русия“, допълва той.

Западните и арабските дипломати, които дълги години са работели в Либия, твърдят, че не са изненадани от ситуацията. Хафтар започна битката за Триполи по време на посещението на генералния секретар на ООН и точно преди насрочени преговори за мир. Въпросът е до колко Путин и турският президент Ердоган ще позволят на Хафтар да действа по този начин.

Хафтар започна офанзивата срещу столицата с подкрепата на Египет и Обединените арабски емирства, които виждат в него най-добрата опция за силен лидер в размирната северноафриканска държава. Конфликтът се разрасна в прокси война, след като Русия изпрати военни наемнически групи в подкрепа на Хафтар, а Турция застана на страната на правителството в Триполи.

Въпрос на време е Путин и Ердоган да сключат сделка, за да разпределят интересите си, както се случи в Сирия, коментира за Bloomberg руски високопоставен политик в началото на годината.

САЩ изпращаха смесени сигнали на воюващите страни, докато Русия не изпрати стотици военни наемници през септември, които да подкрепят силите на Хафтар на фронтовата линия. Седмици по-късно руските военни или бунтовниците на Хафтар свалиха с ракета американски дрон, чиито останки още не са изследвани. След случилото се САЩ започнаха да призовават Хафтар за прекратяването на огъня и постигането на мирна сделка, която да изтласка руското присъствие, твърди източникът на Bloomberg. По думите му Русия е надценила възможностите си да влияе на либийския военен лидер.

Междувременно Хафтар пристигна късно вечерта в четвъртък на изненадващо посещение в Гърция, където около обяд в рамките на днешния ден се очаква да се срещне министър-председателя Кириакос Мицотакис, съобщи агенция Фокус. Хафтар изрази недоволството си от решението Гърция да не бъде поканена на конференцията в Берлин (б. ред. Берлинската конференция за Либия ще се проведе на 19 януари), а посещението му се разглежда като част от по-широките дипломатически усилия на Атина за укрепване на позицията й за гарантиране, че няма да бъдат взети решения, които да навредят на гръцките интереси.