Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Либия остана незатворена глава в Арабската пролет, какво цели Турция

Мехмед Юмер, журналист, Бизнес старт, 03.01.2020

11:20 | 3 януари 2020
Мехмед Юмер, журналист. Снимка: Bloomberg TV България
Мехмед Юмер, журналист. Снимка: Bloomberg TV България

"Погледнато от геополитическия интерес на Анкара тя се опитва да пробие път в Близкоизточния регион и по море. Какво се получава всъщност - в съседните държави като Египет, която е най-открояващата се регионална сила, след т.нар. "Арабска пролет" Турция  изгуби позиции". Това заяви Мехмед Юмер, журналист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Анкара иска да реализира някакво влияние, но това ми се струва доста приключенска история. Трябва да видим картината каква е в Либия. Досега се съсредоточвахме повече върху проблема в Сирия, но Либия остана една незатворена глава в т.нар. Арабска пролет", коментира журналистът. 

Парламентът на Турция одобри предложение на правителството за изпращане на войници в Либия. 

По думите му е ясно само, че има едно правителство на Файез ал Сарадж, ЕС го подкрепя, ООН също.

"Америка също показва, че подкрепя официално правителството на Сарадж, но това е много деликатен момент, защото явно не иска да подкопава ролята на ЕС и ООН в този регион", смята  той.

"Всички големи играчи неизбежно ще отстояват своите интереси", казва той.

Ние трябва много ясно да начертаем профила на двамата водещи играчи - Халифа Хафтар и Сарадж. Хафтар е успял да завладее 90% от цялата територия и неслучайно иска да атакува столицата Триполи. Плюс това правителство на Сарадж е легитимно, но не е получило  легитимен мандат в истинския смисъл. Тук Турция, преследвайки геополитическия си интерес, може да залага на губещия кон. Ако Хафтар се утвърди като новия Кадафи, Турция може да се окаже в губеща позиция. 

"Във всички случаи става дума за интереси, тази страна е богата на петрол", добави Юмер. 

Целия разговор гледайте във видеото