Ердоган се надява на съдействие от Европа за действията си в Либия

Турция подкрепа правителството на Файез ал Серадж в Триполи и приема неговия опонент – командир Халифа Хафтар, който се радва на руската подкрепа, като узурпатор

16:30 | 18 януари 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган призова Европа да подкрепи действията му в Либия, където Анкара предоставя военна помощ за международно признатото правителство. Според държавния глава това е условието за разрешаване на конфликта в страната, предава Investor.bg.

Ердоган отправи искането си в материал, публикуван в Politico в събота, ден преди срещата на върха за Либия в Берлин тази неделя

Турция подкрепа правителството на Файез ал Серадж в Триполи и приема неговия опонент – командир Халифа Хафтар, който се радва на руската подкрепа, като узурпатор.

„Като се има предвид, че Европа е по-малко заинтересована от осигуряването на военна помощ за Либия, то очевидният избор би бил да работи с Турция, която вече обеща военно сътрудничество“, посочи Ердоган. „Ще обучаваме либийските сили за сигурност и ще им помагаме да се справят с тероризма, трафика на хора и други сериозни заплахи за международната сигерност“, посочи още държавният глава.

Очаква се срещата в неделя да засили натиска срещу Хафтар да спре деветмесечната си офанзива срещу столицата Триполи. До момента бе договорено само едноседмично примирие. Според дипломати обаче няма да бъдат правени опити за договаряне на подялба на властта.

Още по темата прочетете в Investor.bg.