Икономистите са разтревожени от високите цени на храните на развиващите се пазари

Най-големите развиващи се икономики в Азия са изправени пред възможен скок в цените на основни продукти

11:53 | 30 ноември 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цените на хранителните стоки в развиващите се пазари бързо се покачват, сигнализирайки за възможна инфлационна заплаха след потиснатия натиск месеци наред, пише Bloomberg.

Най-големите развиващи се икономики в Азия са изправени пред възможен скок в цените на основни продукти, като свинското месо в Китай и лукът в Индия, които са част от обичайните хранителни менюта на потребителите. В Турция и Нигерия проблемите с доставките увеличават разходите, докато данни на ООН показват, че темпът на растеж на цените на хранителните продукти в световен мащаб през октомври е най-бързият от 2 години насам. 

Ръст на цените на хранителните продукти в световен мащаб. Графика: Bloomberg 

Въпреки че скокът в цените е болезнен за по-бедните потребители, той не е достигнал ниво, в което да убеди централните банки да натиснат спирачката за облекчаване на политиката. Те остават фокусирани върху стимулирането на икономическия растеж на фона на глобалното забавяне. Средната инфлация на развиващите се пазари все още е на историческо ниско ниво, сочи проучване на Bloomberg за индексите на потребителските цени.

„Смятаме, че е вероятно те (централните банки) да разгледат повишението в цените на храните, което е концентрирано върху шепа продукти и водено от специфични фактори“, заяви Таймур Байг, управляващ директор и главен икономист в DBS BANK в Сингапур. Той е на мнение, че предразсъдъците към по-нататъшно парично и фискално облекчение ще останат валидни и през 2020 г.

Ценови шок

Въпреки това заплахата от ценови шок е реална. Наскоро икономистите от Nomura Holdings предупредиха за три потенциални предпоставки, водещи до по-високите разходи за храна - свързаните с времето шокове, по-високите цени на петрола, както и рязкото поевтиняване на долара – заявявайки, че най-изложени на риск са развиващите се и граничните пазари, тъй като разходите за храна представляват по-голяма част от доходите на техните потребители.

"Ключът се крие в това дали увеличенията ще започнат да се вписват в дългосрочните очаквания за инфлация на потребителите, които биха могли да увеличат заплатите и да ускорят основната инфлация", обясни Сонал Варма, главен икономист в Nomura за Индия и Азия.

Според Варма по-високите цени на храните са голяма политическа дилема за централните банки, тъй като са свързани с предлагането, докато растежът отслабва.

„Въпросът е: вярват ли централните банки, че всичко това е трайно или ще бъде временно?“, каза още той.

Ето как този феномен се отразява на развиващите се пазари:

Китай

Цената на свинското месо се покачи през октомври, след като голям брой свине бяха евтанизирани, за да се предпази останалата част от индустрията от свинската чума. Това доведе до ускорение на потребителската инфлация до 3.8%, отбелязвайки най-високи нива от януари 2012 г. насам. Въпреки че оттогава цените достигнаха нови върхове, икономистите очакват инфлацията да се ускори до максимален връх от 5% или 6% през януари. Инфлация на такова ниво може да попречи на усилията на централната банка да облекчи паричната политика и да засили икономиката на фона на продължаваща търговска война и слабо местно търсене.

През това време свинската чума премина отвъд границите на Китай, като съседният Виетнам евтаназира почти 6 млн. свине, за да предотврати разпространението на заразата. Но това все още не е проличало в индекса на потребителски цени във Виетнам - отчасти, защото високите цени на потребителски стоки преди година са изкривили статистическата база.

"Въздействието вероятно ще се отрази през следващите месеци", заяви Алекс Холмс, икономист в Capital Economist в Сингапур. Цените на живите свине през ноември са нараснали с почти 30%, спрямо година по-рано.

Индия

В Индия, където скокът в цената на лука предизвика социално недоволство преди години, годишното увеличение на цените на зеленчуците с 26% доведе до инфлация през октомври, задминаваща прага на Индийската резервна банка от 4% за първи път от 15 месеца насам.

Това противоречи на намерението на централната банка за облекчаване на политиките за стимулиране на растежа. Данните вероятно ще покажат, че БВП на Индия е нараснал с 4,5% през тримесечието юли-септември, като това е най-бавното му темпо на ръст от началото на 2013 г., според проучване на икономисти от Bloomberg.

Последното проучване на Bloomberg показва, че инфлацията на потребителските цени се очаква да достигне максимум от 4,8% през периода октомври-декември, преди да се забави.

Турция

Инфлацията при храните се ускори до близо 30% през първото тримесечие и остана над 15% през по-голямата част от годината, поради валутна криза през август 2018 г., съчетана с проблемите на веригата за доставки и силното разчитане на естественото напояване.

Инфлацията в Турция остана на ниво от 15% през по-голямата част на 2019 г. Графика: Bloomberg

Правителството пое ангажимента да купува продукция директно от земеделските производители и да я продава в градовете, като президентът Реджеп Ердоган обяви предполагаемите измамници, търсещи изгода от цените за предатели и терористи.

Скорошните суши в провинциите, които произвеждат зърно, предизвикаха опасения относно евентуални ограничения на доставките през следващата година, като централната банка очаква инфлацията на храните да се ускори до 11% до края на 2020 г.

Африка

Сушата в няколко региона ограничи производството на храна в някои южноафрикански страни. Воден от увеличаването на цената на царевичните продукти, ръстът в цените на хранителните продукти доведе до ускорява инфлацията в Замбия до 3-годишен връх, а месечната инфлация на храните в Зимбабве се ускори до почти 50%, тъй като доставките намаляват.

В Нигерия през август цената на вноса на ориз се повиши с 7,3%, след като президентът Мухамаду Бухари разпореди затварянето на границите, за да предотврати широко разпространената контрабанда на храни.