Китайската икономика се забавя седми пореден месец

Влошаващата се картина за втората по големина икономика в света удря печалбите на компаниите

12:07 | 27 ноември 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ранните налични индикатори на икономическото представяне на Китай сочат продължаващо забавяне през ноември, съобщава Bloomberg.

Икономическият растеж на азиатската страна вече се забави до почти 30-годишно дъно през третото тримесечие, като според Bloomberg Economics ранните данни от финансовите пазари и бизнеса показват продължаваща, влошаваща се картина при търговията, увереността на мениджърите и производствените цени седми пореден месец.

Китайската икономика се забавя за седми пореден месец. Графика: Bloomberg 

Докато търговското напрежение между САЩ и Китай изглежда намалява, след като и двете страни обявиха разговори по отношение на първа фаза от споразумението помежду им, водещият показател за търговските потоци в Азия – южнокорейският износ, се свива с почти 10% в първите 20 дни на ноември. Това е известно подобрение спрямо данните от септември, когато беше отчетен най-слабият резултат за последното десетилетие, но все пак сигнализира, че търговията с високотехнологични стоки в региона изпитва затруднения.

Печалбите на китайските индустриални компании се понижават до рекордно ниски стойности през октомври, отчитайки 9,9-процентен спад на годишна база, сочат данни на Националното статистическо бюро на Китай, публикувани в сряда. Спадът на производствените цени е един от факторите, понижаващ печалбите на компаниите, като вероятно той ще продължи и през ноември.

Печалбите на компаниите от производствения сектор в Китай се понижават. Графика: Bloomberg 

Понижението в цените сигнализира слабо вътрешно търсене. Ако ефектите от дефлацията продължат, това допълнително ще засегне корпоративните печалби на местните пазари, като евентуално ще понижи цените на продуктите и в чужбина, водейки до спад на печалбите и от износа.

Увереността на малките компании се повишава, но други показатели се влошават. Графика: Bloomberg

Мениджърите по продажби на китайските компании отчетоха рекордно лоши условия, като водещият индекс и подиндексите за производството и услугите спаднаха до нивото от 50 пункта, което разделя растежа от свиване. Бизнес увереността се понижи до 14-месечно дъно, като всички показатели за производството регистрираха спадове през последните месеци, което предполага широкоразпространени проблеми.

SAIC Motor, най-големият китайски производител на автомобили, отчете четири последователни тримесечия на спад на печалбата, тъй като потребителите останаха далеч от шоурумите. Продажбите на автомобили се забавят, особено извън големите градове, където потребителите са по-склонни да бъдат засегнати от забавящата се икономика. Производителят на автомобили намали прогнозата си за продажби през юли, прогнозирайки първия годишен спад от 14 години насам.