В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ще прибегне ли Китай до нулева лихва заради прекомерната задлъжнялост?

Д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания при БАН, В развитие, 28.11.2019

19:58 | 28 ноември 2019
Обновен: 20:02 | 28 ноември 2019
Д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Философията на китайската икономика е, че дългът не е фактор, който пречи на растежа, а го подпомага. Това каза д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания при БАН, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Основният фокус на кредитният балон отива към големите корпорации и строителството. За китайската икономика строителството е един от основните стълбове".

Той обясни, че в момента по-големият дълг на китайските компании се стимулира с по-ниския лихвен процент. "Китайското правителство се бори с негативните последици от търговската война", заяви Костадинов.

"Неочаквано за много анализатори, ударът, който понесе китайската икономика от търговската война, не беше толкова сериозен. Намаляването на лихвите може да се приеме като една от мерките за омекотяване на влиянието от търговския конфликт".

Той е категоричен, че нулевите лихви имат място в китайската икономика.

„Китайската програма Made in China 2025 строява целия бизнес. Китай е комунистическа държава, но се управлява на принципа на капитализма. Правителството се стреми за най-кратко време да настигне всички икономики и страната да се качи на следващото ниво на икономическо развитие“.

Според него САЩ се стремят да контролират този процес, като обявяват търговска война на Пекин.