Възможно ли е Джонсън да прокара сделка за Brexit в парламента?

Ключова роля за одобрение на споразумението има Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия

11:30 | 12 октомври 2019
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ако британският премиер Борис Джонсън успее да договори сделка за начина, по който Великобритания ще се раздели с Европейския съюз (ЕС), остава въпросът дали той ще може да я прокара и в парламента. Според Джонсън липсата на публичен отзвук вероятно е положителна, пише Bloomberg.

Преговорите на Тереза Мей, предшественикът на Джонсън, с блока течаха на фона на гневни предупреждения от членовете на парламента и нейната Консервативна партия. Голяма част от тях, включително и Джонсън, бяха решени да не подкрепят сделката на Мей, още преди реално да съществува такава.  

В петък обаче нямаше предупредителни сигнали, излъчвани по новинарските канали, липсваха и демонстрации по Даунинг Стрийт.

За най-твърдите поддръжници на Brexit в Консервативната партия калкулациите се промениха

Има 28 консервативни депутати, които отдавна отказват да гласуват в подкрепа на каквото и да е споразумение за Brexit.

До преди месец тези тори все още обещаваха, че ще гласуват против всяко споразумение, което не одобрят, вярвайки, че алтернативата ще е напускане на ЕС без сделка на 31 октомври - изход, който някои от тях търсят. Приемането на закон обаче, с който да се забрани “твърдия” Brexit, ги накара да преосмислят доколко идеята е реалистична.  

Заплахата от отлагане

Едно от основните опасения на поддръжниците на Brexit е, че вместо процесът да протече този месец, той може да бъде отложен. Това потенциално може да доведе до предсрочни парламентарни избори, на които партия Brexit на Найджъл Фараж да отнеме властта от консерваторите, а подобен развой да доведе до нов референдум за Brexit.

Въпросът пред тези тори сега е дали Brexit по начин, който не харесват е по-добра идея от липсата на Brexit като цяло.

Пред същия въпрос е изправена и Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия. Нейните членове за момента също остават тихи. Джонсън вече разговаря с лидера на DUP Арлен Фостър, за да го държи информиран.

Фостър публикува уклончиво изявление в петък, чрез което стана ясно, че партията не е взела твърдо решение. Ако Джонсън успее да ги запази като поддръжници, подкрепата на искащите "твърд" Brexit тори ще му бъде гарантирана.

Невидимата граница

Решението на DUP е сложно, защото Brexit без споразумение ще оттегли избирателите им, тъй като бизнесите на голяма част от тях са около границата с Република Ирландия.

Критична за Джонсън е и Лейбъристката партия. Този месец 19 лейбъристи подписаха писмо с призив ЕС да работи с Джонсън. Това може би показва готовността на опозицията за подкрепа на бъдеща сделка. 

Голяма част от 22-мата депутати, които миналия месец напуснаха Консервативната партия, също биха били склонни да подкрепят сделка, но не всички. Ако Джонсън постигне споразумение, чийто резултат те сметнат, че ще доведе до отдалечени отношения с ЕС, тяхната подкрепа е гарантирана.

Всичко все още обаче е далеч от сигурно. До голяма степен развитията зависят от това как споразумението, ако се постигне такова, ще изглежда. За момента за Джонсън мълчанието е злато.