Паундът отбелязва най-силните си два дни от 10 г. след оптимизма около Brexit

Графика на деня за 11 октомври

16:19 | 11 октомври 2019
Оптимизъм около Brexit насърчи цената на британския паунд. Графика: Bloomberg
Оптимизъм около Brexit насърчи цената на британския паунд. Графика: Bloomberg

Британският паунд поскъпна в рамките на два дни до най-високите си нива от 2009 г. насам, воден от позитивни перспективи за хода на Brexit, съобщава Bloomberg.

Паундът поскъпна с 1,7% до 1,2694 за долар около обяд българско време в Лондон в петък, следвайки ръст от 1,9% в четвъртък.

Стойността на британската валута се повиши, след като премиера Борис Джонсън се срещна с ирландския си колега Лео Варадкар в четвъртък. След разговорите двамата посочиха, че могат да намерят път към постигането на споразумение за Brexit преди крайния срок на 31 октомври.

Въпреки че все още има голяма несигурност около процеса, ако Ирландия – един от най-важните участници в преговорите, вижда път напред, това може най-малкото да помогне да се избегне „твърд“ Brexit – най-лошият сценарий за британската икономика и паунда.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи в петък, че е получил „обещаващи сигнали“, че сделка за Brexit е възможна.

Срещата между главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние и британския преговарящ за Brexit Стивън Бaркли също беше описана от двете страни като „конструктивна“.