Въпреки Brexit Великобритания ще избегне рецесията

Секторът на услугите не отчита растеж през август, но поддържаше разширяването на икономиката през предишните три месеца

11:59 | 10 октомври 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Икономиката на Великобритания неочаквано се сви през август на фона на страховете около Brexit, но страната е напът да избегне предстоящата рецесия, съобщава Bloomberg.

БВП на Обединеното кралство се понижи с 0,1% след увеличение с 0,4% през юли, съобщи в четвъртък Службата за национална статистика. За последните три месеца пък БВП расте с 0,3%.

Според анализаторите Brexit без сделка може да хвърли икономиката в рецесия, макар че Великобритания изглежда ще бъде пощадена засега. Второ поредно тримесечие на спад ще бъде избегнато, освен ако БВП не се свие с 1,5% през септември.

Единствено строителният сектор е нараснал миналия месец. Производството се е свило, а услугите не са успели да отчетат ръст за първи път от четири месеца, което показва несигурността в контекста на наближаващия Brexit.

Натрупването на запаси преди първоначалния дата за Brexit 29 март даде тласък на икономиката през първото тримесечие, но липсват доказателства за подобно поведение през текущото тримесечие.

През август промишленото производство е намаляло с 0,7% основно заради по-малкия обем произведени лекарства. Десет от 13 производствени сектора отчитат спад, което предполага, че глобалното забавяне е ударило търсенето. Общата индустриална продукция намалява с 0,6%. В строителният сектор е регистриран ръст от 0,2%.

Междувременно услугите въпреки че не отчитат растеж през август, поддържаха разширяването на икономиката през предишните три месеца.

В крайна сметка икономистите очакват растеж на БВП с около 0,3% през третото тримесечие.

През август износът на Великобритания се е свил с 0,5%, докато вносът е нараснал с 0,1%.