Русия прибегна до криптовалута, за да продава суровините си на Китай

Някои фирми за суровини са поели различен път за уреждане на трансакции - директен бартер на суровини за стоки за Русия

18:10 | 28 май 2024
Обновен: 18:22 | 28 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските фирми за суровини, които изпитват трудности да извършват финансови трансакции с китайски партньори, започнаха да използват нов метод за уреждане на сделки - стейбълкойни.

Най-малко двама водещи производители на метали, като и двамата не са санкционирани, са започнали да използват стейбълкойна на Tether Holdings Ltd. и някои други криптовалути, за да уредят някои от своите трансгранични трансакции с предимно китайски клиенти и доставчици, казаха висши ръководители на компаниите, отказва да бъде идентифициран, тъй като информацията не е публична. В някои случаи сетълментът минава през Хонконг.

Това, че големите руски фирми сега се обръщат към блокчейн две години след началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г., подчертава дълготрайния ефект върху икономиката, които имат международните ограничения в отговор на войната. Руските компании, търгуващи със суровини от метали, като никел и стомана, до дървен материал, са изправени пред предизвикателства с получаването на плащания за своите стоки и закупуването на оборудване и суровини от началото на конфликта. Това е вярно дори когато не са санкционирани, въпреки че някои са били подложени на множество наказания от САЩ, Европейския съюз и техните съюзници.

Дори в Китай, който не се присъедини към международните санкции и се превърна в основен експортен пазар за множество руски суровини, както и доставчик на стоки и оборудване, финансовите трансакции станаха по-трудни тази година. Това до голяма степен се дължи на заплахата от Министерството на финансите на САЩ с вторични санкции на кредиторите, улесняващи избягването на санкции, което доведе до затягане на мерките за съответствие.

„Със стейбълкойни трансферът може да отнеме само 5-15 секунди и да струва няколко цента, което прави подобни трансакции доста ефективни, когато подателят вече има база от активи в стейбълкойни“, каза Иван Козлов, експерт по цифрови валути и съосновател в Resolv Labs, която предлага продукти, свързани с крипто, но не участва в търговията със суровини. Стейбълкойнът USDT на Tether е обвързан с щатския долар, което го прави още по-удобен за износителите.

Алтернативата често е по-бавни трансакции или по-лошо, рискувайки банкова сметка в чужбина, която може да бъде замразена, казаха ръководителите на руски бизнеси. Някои несанкционирани компании отвориха десетки сметки в различни държави само за да ги видят замразени една след друга, каза един от източниците.

„В държави, които са изправени пред проблеми с доларовата ликвидност и капиталов контрол, трансграничните сетълменти чрез криптовалути и, по-специално, свързани с долари стейбълкойни, са сравнително често срещана практика и не само в суровините“, каза Козлов.

Използването на криптовалути за плащания не е необичайно за страните под санкции. Трансакциите за товари от Венецуела, където се намират най-големите доказани запаси от суров петрол в света, все повече се извършват с помощта на Tether. Много от сделките - които се случват при големи отстъпки - се осъществяват чрез посредници, базирани в Дубай.

Нарастващата роля на крипто в сетълментите също показва промяна в подхода на Руската централна банка към индустрията. Преди това банката обмисляше пълна забрана за използването и създаването на всички криптовалути, но през ноември управителят Елвира Набиулина каза пред парламента, че подкрепя експериментирането с такива плащания в международни трансакции.

Все пак регулаторът напомни на кредиторите, използващи криптовалута, че плащанията са приемливи само за трансгранични преводи и че подобни сделки не трябва да се рекламират, каза човек, близък до централната банка.

Отделно, законодателите трябва да обмислят законодателство за създаване на правна рамка за използването на стейбълкойни в международни трансакции.

Централната банка също наскоро каза, че е наблюдавала значително нарастване на активността на крипто валутата сред руснаците през последните тримесечия.

Крипто-свързаните банкови услуги в Русия също се разширяват. "Росбанк", собственост на милиардера Владимир Потанин, който също е акционер в миньора на никел MMC Norilsk Nickel PJSC, стана първият руски кредитор, който започна трансгранични плащания с криптовалута за бизнеса през юни миналата година, според "Ведомости". Оттогава други банки започнаха да предлагат такива услуги.

Междувременно някои фирми за суровини са поели различен път за уреждане на трансакции, също някога смятан за екзотичен. Някои производители на стомана използват така наречените бартерни сделки, при които суровината се разменя за стоки, изпратени до Русия, като напълно се избягват трансграничните трансфери, казват лицата.