Проектът за комюнике на Г-7 подкрепя размразяването на руските активи в помощ на Украйна

Официалните лица, които се срещат в северния италиански град Стреза, ще изложат плана и напредъка в изявлението, с оглед на това лидерите да поемат щафетата, когато се срещнат през юни в южната част на страната

10:00 | 25 май 2024
Обновен: 10:07 | 25 май 2024
Автор: Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министрите на финансите от Групата на седемте ще положат основите на използването на печалбите от замразените руски активи за подпомагане на Украйна, според проект на комюнике, който те трябва да подпишат в събота.  

Официалните лица, които се срещат в северния италиански град Стреза, ще изложат плана и напредъка в изявлението, с оглед на това лидерите да поемат щафетата, когато се срещнат през юни в южната част на страната.  

„Обсъждаме потенциални схеми за привеждане в действие на извънредните приходи, произтичащи от обездвижените руски държавни активи, в полза на Украйна“, се казва в проекта на комюнике. „Потвърждаваме, че в съответствие с нашите съответни правни системи суверенните активи на Русия в нашите юрисдикции ще останат обездвижени, докато Русия не плати за щетите, които е причинила на Украйна.“

Комюникето все още може да се промени, преди да бъде официално одобрено. Предвижда се министрите да обсъдят Украйна в събота, на втория ден от заседанията си на езерото Маджоре. 

Канадският министър на финансите Кристия Фрийланд призна напредъка в дискусиите в петък, като заяви пред репортери, че „все още не сме стигнали докрай, но съм наистина оптимистично настроена, че ще стигнем дотам“. 

Този ход идва, след като САЩ настояха Г-7 да използва бъдещите приходи, генерирани от около 280 млрд. долара в руски централни банкови фондове, повечето от които са обездвижени в Европа. Планът би могъл да отключи пакет от помощи за Украйна в размер на до 50 млрд. долара.

Американският министър на финансите Джанет Йелън изрази оптимизъм относно напредъка на преговорите в Групата на седемте относно плана за използване на бъдещите печалби от замразените руски активи в помощ на Украйна - ход, за който лидерите на групата ще вземат окончателно решение през юни.  Налице е „общ позитивизъм по отношение на цялостния подход“, въпреки че все още е необходимо да се решат важни технически въпроси, заяви Йелън в интервю за Bloomberg News в петък.

„Чувствам се доста добре от разговорите, които проведохме“, каза Йелън в кулоарите на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на Г-7 в Стреза, Италия.

С нарастването на руската военна офанзива фокусът се измести върху осигуряването на средносрочна помощ за Киев и изпращането на силен сигнал към Москва, че съюзниците от Г-7 са решени да подкрепят Украйна, както често са казвали президентът Джо Байдън и Йелън, „толкова дълго, колкото е необходимо“.

САЩ настояват Г-7 да използва бъдещите приходи, генерирани от около 280 млрд. долара в руските централни банки, повечето от които са обездвижени в Европа. Планът, който според Йелън не се нуждае от одобрението на Конгреса, би могъл да отключи пакет от помощи за Украйна в размер до 50 млрд. долара.

Коментарите на Йелън идват в момент, когато финансовите министри от групата ще обсъдят подробно плана в събота с цел да постигнат съгласие по набор от варианти за своите лидери, които ще вземат окончателно решение на срещата си следващия месец.

Според проекта на тяхното комюнике, видян от Bloomberg - който все още може да се промени - министрите ще кажат, че са обсъдили потенциални схеми за ускоряване на приходите, произтичащи от обездвижените активи, и ще потвърдят позицията си, че средствата ще останат замразени, докато Русия не плати за щетите, които е причинила на Украйна.

Поделяне на риска
Дори и Г-7 да се доближава до общите линии на плана, все още се договарят много важни технически подробности, включително точният механизъм на заема, размерът на сумата, която ще бъде събрана предварително, и начинът, по който средствата ще бъдат управлявани и разпределяни.

От решаващо значение е, че Г-7 ще трябва да постигне съгласие относно начина на разпределяне на риска - въпрос, който е на дневен ред за Европейския съюз, където е базирана по-голямата част от активите.

Ако войната приключи и бъде сключено някакво мирно споразумение с Русия, като Москва се съгласи да плати за възстановяването на Украйна, това ще повдигне въпроси дали активите ще останат замразени и какви гаранции ще бъдат предоставени за изплащането на заема, ако това не стане.

Йелън омаловажи рисковете от подобен план, като подчерта, че вероятността активите да останат обездвижени за известно време е голяма.

Все пак тя сигнализира за готовност за споделяне на риска с колегите си от Г-7. 

„Работещият подход е, че каквито и рискове да има, те се споделят пропорционално на сумите, които хората са внесли в заема“, каза тя.