САЩ и останалите: Г-7 се изправя пред глобална икономика на две скорости

Намаляването на лихвата на ЕЦБ на 6 юни е почти сигурно, докато Фед се придържа засега към политиката за по-високи лихви за по-дълго

09:01 | 24 май 2024
Автор: Крейг Стърлинг, Хорхе Валеро, Тору Фуджиока
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалната икономика на две скорости, изкривена от силата на САЩ, засенчва тазседмичната среща на Г-7, като официалните лица са изправени пред перспективата за по-малко синхронизирани парични политики.

Министрите на финансите претеглят устойчивостта на импулса на растеж на Америка срещу вечната неразположеност на разширяването на Европа – оцветена от близкото геополитическо напрежение – и обмислят последиците за финансовите пазари.

Присъстващите централни банкери от Г-7 знаят твърде добре, че контрастът е съчетан с различни перспективи за потребителските цени, докато инфлационният шок избледнява асиметрично.

Като се има предвид този фон, еврозоната е готова да отприщи това, което може да се окаже първото намаление на лихвените проценти за клуба за годината след по-малко от две седмици, перспектива, която подкрепи долара, докато Федералният резерв се придържа засега към политиката за по-високи лихви за по-дълго.

„Бизнес цикълът очевидно е по-силен в САЩ, растежът е по-висок и инфлацията е малко по-устойчива, така че нашите американски колеги вероятно ще изчакат, докато намалят лихвите“, каза управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилероа дьо Гало в четвъртък.

Точно преди той да говори, индекс на мениджърите по покупки в САЩ показа, че бизнес активността се е ускорила в началото на май с най-бързия темп от две години, до голяма степен отразявайки по-силния растеж на доставчиците на услуги и придружен от повишаване на инфлацията.

Икономическа летаргия

Различията в трансатлантическия растеж очевидно занимаваха длъжностните лица в подхода към официалните срещи, които започват в петък, като френският министър на финансите Бруно Льо Мер се оплака пред репортери преди да напусне Париж, че Европа страда от „икономическа летаргия“.

Една презентация пред заместник-министрите в четвъртък подчертава колко слаб е растежът в еврозоната с добре контролирана инфлация, което оправдава стабилен път на монетарно облекчаване своевременно, според човек, запознат със срещата.

Европейските служители все още се стремят да предадат на останалата част от Г-7, че перспективите за икономическия растеж и инфлацията в региона се подобряват, казаха хора, запознати с тяхното мислене, които отказаха да бъдат идентифицирани, тъй като разговорите са поверителни.

Междувременно гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда – чиято икономика току-що претърпя по-лошо от очакваното начало на годината – също настоя пред репортери, че подобен резултат не е променил „цялостната картина“ за възстановяване там.

За разлика от подобен анализ на по-слаби икономики, министърът на финансите Джанет Йелън подчерта стабилния фон на САЩ, като същевременно обърна внимание на текущото разминаване.

„Силното икономическо представяне на САЩ продължава да служи като ключов двигател за устойчиво глобално икономическо представяне“, каза тя пред репортери. „Въпреки това знаем, че възстановяването е неравномерно в нашите страни и че има рискове за глобалната перспектива.“

Отразявайки това, различията в политиките могат да бъдат отбелязани - поне в началото - като всяка монетарна юрисдикция се опитва да се справи със собствени предизвикателства.

Намаляването на ставката на Европейската централна банка на 6 юни е почти сигурно, след като президентът Кристин Лагард каза тази седмица, че е „наистина уверена, че имаме инфлация под контрол“.  

Отслабването на базовия ръст на потребителските цени в Канада подкрепи аргументите за облекчаване, въпреки че лекото увеличение на месечния темп все още може да постави под съмнение намаляването от 5 юни.  

След данните за Обединеното кралство в сряда, които показаха, че инфлацията се забави по-малко от очакваното, икономисти в банки от Goldman Sachs Group Inc до Morgan Stanley прогнозираха, че Bank of England ще се откаже от намаляването на лихвите през юни и ще изчака август. Междувременно централната банка на Япония може да се подготвя да повиши разходите по заемите.

Най-непосредствените последици от контраста с Фед е силата на долара. Японците вече внасят скорошен опит в това в преговорите, след като видяха, че йената отслабна до 34-годишно дъно в края на април преди предполагаемата интервенция от страна на финансовото министерство.

Въз основа на комюникето, което те издадоха на срещата си през 2023 г. в Япония, длъжностните лица биха могли да стигнат до подобни заключения като тогавашните – че няма много какво да направят за различните си траектории, освен да се ангажират да „съобщят ясно политическите си позиции, за да помогнат за ограничаване на негативните междустрани преливане."

Йелън призна въздействието върху инвеститорите, като същевременно предупреди, че САЩ не подкрепят подобно действие да се превърне в норма.    

„При силния долар това отчасти отразява разликите в лихвените проценти и пазарните възгледи за вероятните пътища на лихвените проценти в различните икономики“, каза тя. „Вярваме, че интервенцията трябва да е рядка, когато се случи, трябва да бъде съобщена предварително, а ако се случи, тя трябва да бъде до голяма степен в отговор на нестабилността на валутните пазари.“