Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Кристин Лагард очаква ЕЦБ да започне да намалява лихвите от юни

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 22.05.2024 г.

13:20 | 22 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард посочи, че е вероятно намаляването на лихвените проценти да започне през следващия месец, тъй като бързото нарастване на потребителските цени вече е до голяма степен овладяно.

"Ако данните, които получаваме, укрепват нивото на доверие, което имаме - че ще постигнем 2% инфлация в средносрочен план, което е наша цел, наша мисия, наше задължение - тогава има голяма вероятност" да предприемем стъпка на 6 юни, заяви Лагард.

По думите ѝ инфлацията е контролирана. "Прогнозата, която имаме за следващата и по-следващата година, наистина се доближава много, много близо до целта, ако не и до нея. Така че съм уверена, че сме преминали към фаза на контрол", коментира още председателят на ЕЦБ.

Управителят на Бундесбанк Йоахим Нагел призова във вторник за предпазливост след вероятното първо намаление. Според него лихвите не бива да се намаляват прибързано, защото несигурността е все още висока. "Дори ако лихвите бъдат понижени за първи път през юни, това не означава, че ще ги намалим още" на следващите заседания, заяви Нагел.

Лагард също предупреди за несигурността. "Трябва да се водим от данните", изтъкна тя. Според нея това е колективно решение, което се взема от всички членове на Управителния съвет заедно, и е много трудно да се предпише или прогнозира пътят след първото намаление, ако има такова.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.