САЩ и Европа дебатират използването на руските активи за Украйна

Крук, Bloomberg Стреса

11:00 | 24 май 2024
Обновен: 12:53 | 24 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Насочваме се към Италия, където глобалната икономика на две скорости засенчва срещата тази седмица на министрите на финансите на Г-7. Те са изправени пред перспективата на по-малко синхронизирана монетарна политика на фона на устойчива американска икономика и сравнително умерен ръст в Европа. Повече ще ни каже Оливен Крук от мястото на събитието в Италия. Може ли Г-7 да посегне към руските активи, за да подкрепи военните усилия на Украйна? Този дебат е в развитие, а парите си стоят. Ще могат ли да ги използват? Ще се договорят ли за това?

Това е големия проект на министрите на финансите от Г-7 в Италия. Да намерят формата, под която лидерите на групата да подпишат след около 3 седмици монетизирането на тези активи на централната банка на Русия в цял свят и главно в Европа. Как да ги пратят за Украйна?

Дебатът се води между САЩ и Европа. САЩ иска да конфискува основните активи, а Европа казва, че не й е удобно. Очаква се да се използва голяма част от тези пари срещу бъдещи печалби от тях.

Това може да звучи като добър компромис. На най-високо ниво имаше някакво споразумение за това. Но да чуем министъра на финансите на Италия, с когото говорихме вчера за някои проблеми.

"Трябва да съм оптимист. Не е лесно. Проблемът е как да използваме бъдещите печалби, за да оформим кредитен механизъм за Украйна. Но съм сигурен, че ще успеем да постигнем някакъв напредък и може би за следващата политическа среща на върха в Пулия да имаме решения", каза Джанкарло Джорджети, министър на финансите на Италия.

Бях леко изненадан от неговия скептичен тон. Това е Г-7. Това е група хора, които би трябвало да постигнат консенсус как да започне да се действа по въпроса.

Но както каза Йелън, това е война на изтощение, но щом липсва устойчивост във волята на Г-7 да го направи, това е реален проблем за Украйна.

Дебатът май се върти около въпроса какво става, ако войната свърши след 5г, а сте обещали бъдещите печалби от тези заложени руски активи? Това ще бъде дебатът тук между САЩ, Г-7 и останалите страни. Критичен момент, в който трябва да покажат единство срещу агресията на Русия.