Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Шаламанов: Радев дезертира от възможността да покаже България като лидер на НАТО

Велизар Шаламанов, директор „Отбранителни способности и иновации” в Атлантическия клуб в България, "Бизнес старт", 28.05.2024 г.

10:00 | 28 май 2024
Автор: Даниел Николов

В отсъствието на президента Румен Радев българското правителство затвърди позицията на страната в помощ на Украйна по време на срещата на парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София. Форумът очерта амбициозна програма преди срещата на върха във Вашингтон и прие декларация за подкрепа на Киев до победа, сигнализирайки единството на свободния свят да защитава Украйна. Това коментира Велизар Шаламанов, директор „Отбранителни способности и иновации” в Атлантическия клуб в България, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Българският президент Румен Радев не присъства на форума, чиято дата е известна от 2021 г., но позициите на премиера, министрите на отбраната и вътрешните работи от служебния кабинет демонстрираха последователната и задълбочаваща се евроатлантическа позиция на България, каза Шаламанов.

Отсъствието на Радев "бе знак за неразбирането на интересите на България, на важността на НАТО за свободното и успешно развитие на страната, и в някаква степен - дезертиране от възможността България да бъде представена не само като домакин на парламентарната асамблея, но и като истински лидер в региона на Черно море и Западните Балкани, които са все повече в центъра на дневния ред на алианса."

Визитата на Радев в Унгария по същото време като форума в София "в никакъв случай не е случайна", смята Шаламанов. Това е вътрешнополитически проблем за България, но не трябва да се позволява такива сигнали да повлияят негативно на позицията и отношението към страната, добави той.

Силна Украйна, подкрепяна от свободния свят, е основната стъпка към постигане на траен мир в региона и организацията на НАТО е показала, че знае как да работи за постигането на такъв мир, коментира Шаламанов. Това включва системи за възпиране, развиване на възможностите за отбрана, на партньорствата и управление на кризи в рамките на хартата на ООН.

18 държави от НАТО вече изпълняват ангажимента за поне 2% от БВП да отива за отбрана, като основният въпрос остава тези средства да бъдат използвани целенасочено, каза Шаламанов, и добави, че разговорите в ЕС за създаване на комисар по отбраната е правилна стъпка.

"Европа като икономическа сила трябва да има и своята отбранителна индустрия, своето технологично развитие. Това са направленията - общи средства, общи проекти, по-добро управление и пълна хармонизация на европейските разходи за отбрана с плановете за развитие на способности и структурата на силите на НАТО с цел възпиране и отбрана на нашия континент."

Каква е ролята на НАТО в координацията на помощта за Украйна, как се промени алиансът през последните десет години може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.