В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България показва слаба и некоординирана външна политика в най-неподхоящия момент

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, във "В развитие", 27.05.2024 г.

14:00 | 27 май 2024
Обновен: 11:32 | 29 май 2024
Автор: Антон Груев

България излезе с 2 противоречиви изявления свързани с провежданата в София среща на НАТО - едно от мястото на събитието на министър-председателя, а другото от президента Румен Радев, който е на посещение в Будапеща. Това изпраща негативен сигнал и ни поставя в поставя в сферата на страните с нестабилна политика, а България няма нужда от това. Назначаването на икономист за министър на отбраната Русия показва, че тя дълго ще държи икономиката си на военновременни нива и европейските членки на НАТО трябва да отговорят като също увеличат разходите си за отбрана. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

На въпрос какъв сигнал изпраща дава посещението на президента Радев в Унгария и отсъствието му от срещата в София, Керемедчиев каза, че според него действията са преднамерени, защото срещите са организирани отдавна и няма как Румен Радев да не е имал информация за точните дати на провеждането им.

Срещите съвпадат със 70-годишнината от създаването на НАТО и 20-годишнината от членството на България в НАТО – две много значими дати и за алианса и за страната ни.

Относно последиците от разнопосочните знаци, които страната ни дава, събеседникът каза, че на предстоящите европейски избори ще стане ясно огромното разделение в Европа и умората в някои от политиците за продължаващата подкрепа за Украйна, но добави, че Унгария и Словакия също дават подобни сигнали. 

„Срещата в София е добър повод да се покаже единството на НАТО, тъй като такова разделение работи в полза на Русия, защото тя използва всяко колебание във външната политика, за да оказва пряк натиск върху стабилността на целия Алианс.“

Той предупреди, че България влиза в списъка на страни, които показват слаба и некоординирана външна политика и ще бъдат обект на все по-силни хибридни атаки и дезинформационна кампания от Русия.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.