Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Столтенберг e в София за участие в Парламентарната асамблея на НАТО

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 27.05.2024 г.

10:00 | 27 май 2024
Обновен: 10:01 | 27 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

Той ще се срещне и със служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Посещението на Столтенберг става на фона на призива на украинския президент Володимир Зеленски за лично участие на президентите на САЩ и Китай в мирната конференция, насрочена за идния месец в Швейцария, както и на фона на изказаното мнение на Столтенберг, че държавите, дали оръжие на Украйна, трябва да позволят използването му срещу Русия.

Очаква се Столтенберг да обсъди с българските власти въпроси за укрепване на Източния фланг на НАТО, модернизацията и финансирането на армията. България иска НАТО да разположи у нас системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси. Очаква при нужда и увеличаването до бригада на многонационалната бойна група. Това е третото посещение на Йенс Столтенберг у нас за почти десетгодишния му мандат.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.